ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μείωση των εξοπλισμών στις συναντήσεις Ερντογάν – Παπανδρέου

15:53 - 14 Μαϊ 2010 | Πολιτική
(upd 3) Η μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις και η περικοπή των αμυντικών δαπανών εξετάστηκαν σε συνάντηση που είχαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στην Αθήνα.Η οικονομική κρίση καθιστά περισσότερο αναγκαία την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών που δαπανούν σημαντικά ποσά των προϋπολογισμών τους ετησίως για όπλα. Οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν πει ότι επιθυμούν την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, ως μέτρο που θα επιφέρει την μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Το τι επρόκειτο  συζητηθεί στην συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών, είχε επισημοποιήσει από νωρίς ο Αντπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος  ανοίγοντας τις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά το Αιγαίο τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, που δουλειά τους, όπως είπε, είναι «να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές».

"Θέλουμε να έχουμε ειρηνικές σχέσεις, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας", είπε ο Παπανδρέου στο CNN Turk.

O υφυπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η Ελλάδα επιθυμεί  μειώσεις στους εξοπλισμούς υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα λάβει συγκεκριμένη δράση στην  κατεύθυνση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίου.

Ο Erdogan και ο Παπανδρέου έχουν προγραμματίσει κοινό υπουργικό συμβούλιο με επτά  Έλληνες υπουργούς και 10 Τούρκους, κατά το οποίο θα εξεταστούν θέματα όπως οι διεθνείς  σχέσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, η παιδεία καθώς και θέματα ενέργειας.

Σε ζεστό φιλικό κλίμα οι συναντήσεις

Νωρίτερα σήμερα την ελπίδα του, η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του στη χώρα μας θα έχει «διαφορετικό φινάλε», από τις προηγούμενες. Ήδη η πρώτη ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας συμφωνία που αφορά την λαθρομετανάστευση υπογράφτηκε, ενώ όσον αφορά την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία, επισημοποιήθηκαν οι καλές προθέσεις με μνημόνια και κοινές δηλώσεις.

Τόσο ο κ. Ερντογάν, όσο και οι κύριοι Παπούλιας και Παπανδρέου με τους οποίους ο Τουρκός Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις, χαρακτήρισαν την επίσκεψη ιστορική, ενώ όλοι συμφώνησαν πως η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για την ανέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση.

Στη συνάντηση Ερντογαν Παπανδρέου παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούντογλου και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Συμφωνία για την λαθρομετανάστευση

Την ώρα που ελάμβαναν χώρα οι συναντήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον κ. Παπούλια και τον κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, υπέγραφαν διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων στην Ελλάδα μεταναστών.

Η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης συμφώνησε να οριστεί το λιμάνι της Σμύρνης , ή άλλο κοντινό λιμάνι, ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθησης λαθρομεταναστών, όπως επίσης και το ότι  θα δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι δεσμεύτηκε να καταβάλει η Τουρκία κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη της τετραμερούς συνεργασίας που ξεκίνησε το 2005 στον τομέα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης με την πιθανή συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής.

... και προθέσεις οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επενδύσεων, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης κ. Babacan για συνεργασία μεταξύ του Invest in Greece και του αντίστοιχου Investment Support and Promotion Agency of Turkey. Το Μνημόνιο προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των δύο φορέων στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών και στις δύο χώρες, στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η κυρία Κατσέλη συνυπέγραψε επίσης Κοινή Δήλωση με τον Τούρκο Υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα για το Εξωτερικό Εμπόριο, κ. Caglayan, για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, όσον αφορά την προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας σε υποθέσεις που αφορούν τη ναυτιλία. Επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τραπεζικός τομέας και ο τουρισμός,  ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κοινά έργα και προγράμματα σε τρίτες χώρες.

Ενεργειακό μνημόνο συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν, σήμερα, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Taner Yildiz, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών των χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Με το μνημόνιο αυτό σφραγίζεται η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την επίτευξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης διαδρομών και πηγών.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην προώθηση του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI), αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.

Καθώς η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελούν προτεραιότητα και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συσφίξουν τους ενεργειακούς τους δεσμούς στους τομείς των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως ηλιακή, αιολική ενέργεια, ηλιακή θέρμανση και ψύξη, κ.α. Σε αυτούς τους τομείς συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες για αμοιβαίες επενδύσεις.

Επιπλέον, προβλέπεται η σύσταση μίας Υψηλού Επιπέδου Κοινής Ομάδας Ενέργειας (High Level Joint Energy Group) στην οποία θα συμπροεδρεύουν οι Γενικοί Γραμματείς των δύο Υπουργείων που θα συνεδριάζει κάθε έξι μήνες με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω Μνημονίου και την επίτευξη των κοινών στόχων των δύο χωρών.

Προηγήθηκε συνάντηση των δύο Υπουργών, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, κατά την οποία διαπιστώθηκε η σημασία που αποδίδουν στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Οι ενεργειακές διασυνδέσεις που ενώνουν τις δύο χώρες αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:43 - 14 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.