ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Παπανδρέου: Ένδειξη ιστορικότητας έχουν οι συμφωνίες με την Τουρκία

20:07 - 14 Μαϊ 2010 | Πολιτική
«Ο αριθμός και το βάθος των συμφωνιών που υπογράψαμε είναι ένδειξη της ιστορικότητας της συνάντησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το καινοτόμο και θαρραλέο βήμα, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο επιχειρούν σήμερα οι δύο χώρες θα αποδώσει και θα εκπληρώσει το όραμα των δύο λαών να ζούν ειρηνικά.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι η προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από τη διεύρυνση της συνεργασίας, είναι μια επιτακτική αναγκαιότητα. «Λόγω των διακυμάνσεων στις σχέσεις μας έχουμε καθήκον να αναζητήσουμε δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης», υπογράμμισε.

Φιλοδοξία των δύο χωρών, όπως είπε, είναι το Ανώτατο Συμβούλιο να αποτελέσει το βασικό όχημα προώθησης των μεταξύ τους σχέσεων μέσω της συνεργασίας στους τομείς χαμηλής πολιτικής, στους οποίους περιλαμβάνονται η προστασία του Πολίτη, η εκπαίδευση, η ενέργεια, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι ευρωπαϊκές υποθέσεις κ.ά.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη συμβολής της Τουρκίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. «Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε αυτό ώστε να επιτευχθεί μετά και η μεγαλύτερη προσέγγιση των χωρών μας«, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε την τουρκική προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ ως πλήρες μέλος.

Σε ανάλογο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων πως το Ανώτατο Συμβουλιο Συνεργασίας σηματοδοτεί μια νέα φάση στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών.

Σημείωσε πάντως πως «η δουλειά δεν πρέπει να μείνει στα λόγια» ζητώντας από τους υπουργούς των δύο χωρών να προβούν σε πράξεις.

Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στις συμφωνίες και τα μνημόνια που υπεγράφησαν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επενδύσεων από κοινού σε τρίτες χώρες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, μιλώντας για δύσκολη περίοδο και δύσκολες αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Μάλιστα, κάλεσε την αντιπολίτευση να συνδράμει την κυβέρνηση «σε αυτό το καθαρά εθνικό θέμα».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας επανέλαβε τη θέση της χώρας του για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Για το Κυπριακό, δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις από το σημείο που τις άφησαν οι προηγούμενοι πρόεδροι (σ.σ. πριν την «εκλογή» Έρολγου στα Κατεχόμενα).

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέχρι το τέλος του χρόνου «θα πετύχουμε οτ στόχος μας».

Τέλος, τόνισε πως επιθυμία της Τουρκίας είναι «το Αιγαίο να μας ενώνει». «Εμείς θα το καταφέρουμε. Εμείς θα διευθετήσουμε τα οποια θέματα υπάρχουν» πρόσθεσε.

Ερντογαν: Αν είμαστε αποφασιστικοί, δεν υπάρχουν προβλήματα

 «Πάντα υπάρχουν προβλήματα, αν όμως είμαστε αποφασιστικοί, τότε δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν νωρίτερα ανοίγοντας τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

«Εξάλλου», προσέθεσε, «εμείς είμαστε πολιτικοί και γνωρίζουμε επίσης πως στην οικονομία και την πολιτική υπάρχουν ρίσκα. Και στη ζωή, όμως, υπάρχουν ρίσκα, τα ξεπερνούμε, όμως, με την αποφασιστικότητά μας».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι δύο κυβερνήσεις πραγματοποιούν σήμερα «ένα πολύ σοβαρό βήμα», καθώς «υπογράφονται 21 + 1 συμφωνίες σε μια ευρεία θεματολογία» και τόνισε πως με ιδιαίτερη συγκίνηση οι δύο ηγέτες απευθύνουν ένα «μήνυμα μεστό νοήματος».

Ο Τ. Ερντογάν τέλος αναφέρθηκε ενδεικτικά στη θεματολογία της διμερούς συνεργασίας, παραπέμποντας στους «τομείς της ενέργειας, μεταφορών, οικονομίας, πολιτισμού, γεωργίας, εκπαίδευσης, άμυνας και τρομοκρατίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:15 - 14 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.