ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικό βήμα εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων

23:03 - 14 Μαϊ 2010 | Πολιτική
Σημαντικό βήμα εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων
Με ειλικρινή βήματα που αναπτερώνουν τις προσδοκίες τουλάχιστον όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προχώρησαν ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ιστορική συνάντηση που έλαβε χώρα, επιτομή της οποίας υπήρξε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Ωστόσο,μολόνοτι κανείς δεν γνωρίζει τι συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με τα «μείζονα θέματα» ασχολήθηκαν περισσότερο στην κοινή συνέντευξη τύπου, αν και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, «απόλυτα ειλικρινές το κλίμα αλλά μην περιμένετε δημόσιες διαπραγματεύσεις για τόσο σοβαρά και περίπλοκα θέματα». Εκκωφαντική πάντως είναι η απουσία οποιασδήποτε δημόσιας αναφοράς στην αμοιβαία μείωση εξοπλισμών, ωστόσο πολύ θετικό το αποτέλεσμα όσον αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης που είναι παράλληλα και μείζον ευρωπαϊκό θέμα, αφού η χώρα μας αποτελεί την κυριότερη πύλη εισόδου.

«Ο αριθμός και το βάθος των συμφωνιών που υπογράψαμε είναι ένδειξη της ιστορικότητας της συνάντησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το καινοτόμο και θαρραλέο βήμα, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο επιχειρούν σήμερα οι δύο χώρες θα αποδώσει και θα εκπληρώσει το όραμα των δύο λαών να ζουν ειρηνικά.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι η προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από τη διεύρυνση της συνεργασίας, είναι μια επιτακτική αναγκαιότητα. «Λόγω των διακυμάνσεων στις σχέσεις μας έχουμε καθήκον να αναζητήσουμε δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης», υπογράμμισε.

Φιλοδοξία των δύο χωρών, όπως είπε, είναι το Ανώτατο Συμβούλιο να αποτελέσει το βασικό όχημα προώθησης των μεταξύ τους σχέσεων μέσω της συνεργασίας στους τομείς χαμηλής πολιτικής, στους οποίους περιλαμβάνονται η προστασία του Πολίτη, η εκπαίδευση, η ενέργεια, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι ευρωπαϊκές υποθέσεις κ.ά.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη συμβολής της Τουρκίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. «Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε αυτό ώστε να επιτευχθεί μετά και η μεγαλύτερη προσέγγιση των χωρών μας«, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναγνώρισε το θάρρος του κ. Ερντογάν να συζητά το Κυπριακό, σε αντίθεση με όσα λέγονταν παλαιότερα από τον Μπουλέντ Ετζεβίτ  «ότι το θέμα λύθηκε το 1974».

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι για την Τουρκία η ύπαρξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι προτέρημα. Ξεκαθάρισε ότι το θέμα του Φαναρίου δεν είναι διμερές, αλλά διεθνές και πάνω από όλα έχει να κάνει «με το σεβασμό που δείχνει μια χώρα στον εαυτό της», ενώ αναφερόμενος στα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αναγνώρισε ότι στο παρελθόν υπήρξαν αδικίες, ξεκαθάρισε  ωστόσο ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι κατοχυρωμένες στη χώρα.

Σχετικά με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα θα μπορούσε να λυθεί αν η Τουρκία έδινε σχέδια πτήσης: «έτσι δεν θα υπήρχαν αναχαιτίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε  ότι εξακολουθεί να υπάρχει φόβος και δυσπιστία, τόσο από την ελληνική πλευρά έναντι της Τουρκίας, όσο και από την άλλη πλευρά, αλλά όπως είπε «Το θέμα είναι να αφήσουμε πίσω αυτή την εικόνα και να κοιτάξουμε το μέλλον» .

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε την τουρκική προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ ως πλήρες μέλος.

Ερντογάν: Αν είμαστε αποφασιστικοί, δεν υπάρχουν προβλήματα

Όσον αφορά τα αποτελέσματα και το κλίμα της συνάντησης, σε ανάλογο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας σηματοδοτεί μια νέα φάση στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών. Ωστόσο υπήρξε απόκλιση στο θέμα των μειζόνων θεμάτων

Σημείωσε πάντως πως «η δουλειά δεν πρέπει να μείνει στα λόγια» ζητώντας από τους υπουργούς των δύο χωρών να προβούν σε πράξεις.

Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στις συμφωνίες και τα μνημόνια που υπεγράφησαν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επενδύσεων από κοινού σε τρίτες χώρες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, μιλώντας για δύσκολη περίοδο και δύσκολες αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Μάλιστα, κάλεσε την αντιπολίτευση να συνδράμει την κυβέρνηση «σε αυτό το καθαρά εθνικό θέμα».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας επανέλαβε τη θέση της χώρας του για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Για το Κυπριακό, δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις από το σημείο που τις άφησαν οι προηγούμενοι πρόεδροι (σ.σ. πριν την «εκλογή» Έρολγου στα Κατεχόμενα). Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέχρι το τέλος του χρόνου «θα πετύχουμε το στόχος μας».

 Κατά τη συνέντευξη τύπου, όπου αναγκαστικά βγήκαν στην επιφάνεια οι κρίσιμες διαφορές απόψεων, ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στους μουσουλμάνους της Θράκης, κάλεσε την ελληνική πλευρά να επιτρέψει την εκλογή (και όχι το διορισμό) του μουφτή στη Θράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε η Τουρκία αναμειγνύεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα, το casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και την άρνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, είπε πως το θέμα του casus belli δεν αφορά μόνο την τουρκική πλευρά, Για το Κυπριακό υπενθύμισε τόσο το σχέδιο Ανάν και την προσωπική του πρωτοβουλία -προς τον ΓΓ του ΟΗΕ- να έρθει το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ για τα λιμάνια είπε πως ότι τα λιμάνια της Τουρκίας θα άνοιγαν προς τα κυπριακά πλοία, εφόσον την ίδια ώρα άνοιγαν και τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τουρκικά πλοία. Όσον αφορά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, παραδέχθηκε πως γίνονται, και αντιπρότεινε τουλάχιστον τα πολεμικά αεροσκάφη και των δύο πλευρών να πετούν αφοπλισμένα

Σε ζεστό φιλικό κλίμα οι συναντήσεις


Νωρίτερα  την ελπίδα του, η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του στη χώρα μας θα έχει «διαφορετικό φινάλε», από τις προηγούμενες. Ήδη η πρώτη ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας συμφωνία που αφορά την λαθρομετανάστευση υπογράφτηκε, ενώ όσον αφορά την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία, επισημοποιήθηκαν οι καλές προθέσεις με μνημόνια και κοινές δηλώσεις.

Τόσο ο κ. Ερντογάν, όσο και οι κύριοι Παπούλιας και Παπανδρέου με τους οποίους ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις, χαρακτήρισαν την επίσκεψη ιστορική, ενώ όλοι συμφώνησαν πως η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για την ανέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση.

Στη συνάντηση Ερντογάν Παπανδρέου παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούντογλου και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Συμφωνία για την λαθρομετανάστευση

Την ώρα που ελάμβαναν χώρα οι συναντήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον κ. Παπούλια και τον κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, υπέγραφαν διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων στην Ελλάδα μεταναστών.

Η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης συμφώνησε να οριστεί το λιμάνι της Σμύρνης , ή άλλο κοντινό λιμάνι, ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών, όπως επίσης και το ότι  θα δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι δεσμεύτηκε να καταβάλει η Τουρκία κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη της τετραμερούς συνεργασίας που ξεκίνησε το 2005 στον τομέα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης με την πιθανή συμμετοχή και άλλων χωρών της
περιοχής.

Χρήσιμη συνάντηση Ερντογάν- Σαμαρά

«Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική» χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας

Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Ερντογάν του μίλησε για τις ''τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα''.

"Του εξέθεσα την άποψή μας οτι προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών: Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, του εξήγησα ότι πιστεύουμε πως πρέπει να βασιστεί, πρώτον επάνω στο γεγονός οτι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και δεύτερον οτι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μία στέρεη λύση, πάνω στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου'',δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι κ.κ. Ερντογάν και Σαμαράς συζήτησαν επίσης για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Οπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησε με τον κ. Ερντογάν οτι «πρέπει να υπάρχει μία σύσφιξη των δύο κομμάτων,κάτω απο την κοινή στέγη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με μια ομιλία του για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ

ΤΛ. – Α.Τ

Τελευταία τροποποίηση στις 00:03 - 15 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.