ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σφροδρές αντιδράσεις για τις αποκρατικοποιήσεις

10:49 - 04 Ιουν 2010 | Πολιτική
Σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις τωης αντιπολίτευσης όσον αφορά το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Μεγάλη καθυστέρηση, έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου και ασυνέπεια είναι αυτά που πρσάπτει η ΝΔ στην Κυβέρνηση. Για βοήθεια προς το μεγάλο κεφάλαιο, λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και μετατροπή της χώρας σε μπανανία των διεθνών κεφαλαιαγορών κάνει λόγο η Αριστερά.

ΝΔ: δικαιώνεται η πολιτική μας

«Η Κυβέρνηση, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παλινωδιών, αναβολών, καθυστερήσεων και ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων, χωρίς σαφή προσανατολισμό και στόχευση, ανακοίνωσε τον 'προγραμματισμό' της για τις Αποκρατικοποιήσεις, τη διαχείριση και αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου» δήλωσε ο .αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ο συγκεκριμένος «προγραμματισμός» καταδεικνύει:

1ον. Την έλλειψη πολιτικής βούλησης και την απουσία σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων και μιας συστηματικής και ορθολογικής αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου. Οι εξαγγελίες είναι αόριστες και χωρίς συγκεκριμένο και σαφές χρονοδιάγραμμα.

2ον. Τις αντιφάσεις μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετεκλογικών προγραμματικών δεσμεύσεων και σημερινών ανακοινώσεων της Κυβέρνησης. Τα περισσότερα από αυτά πού εξαγγέλλει σήμερα η κυβέρνηση τα είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά το ΠΑΣΟΚ διαφωνούσε τότε και αντιδρούσε σε όλα.

3ον. Την ορθή πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ να ξεκινήσει τις διαδικασίες και να διαμορφώσει ένα νέο 'πακέτο' Αποκρατικοποιήσεων. Και αυτό διότι οι σημερινές εξαγγελίες αποτελούν αντιγραφή τμήματος των πρωτοβουλιών, ώριμων επιλογών, αλλά και του Προγράμματος, της Νέας Δημοκρατίας.

4ον. Την ορθή πολιτική επιλογή της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, της ΝΔ, να καταθέσει, έγκαιρα και ολοκληρωμένα, δέσμη 23 μέτρων για την τόνωση της Αγοράς, μηδενικού ή ελαχίστου δημοσιονομικού κόστους. Μέτρα, όπως αυτά που περιλαμβάνονται, αν και γενικόλογα, στις σημερινές ανακοινώσεις, και αφορούν την αναβάθμιση και αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, τη συγκέντρωση φορέων λιμανιών και την αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου.

5ον. Την αδράνεια της Κυβέρνησης σε σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι η αναδιοργάνωση του ΟΣΕ, αφού, εν τέλει, οι βασικοί άξονες της Κυβερνητικής πρωτοβουλίας εδράζονται στη φιλοσοφία του σχεδίου που η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε καταρτίσει και παρουσιάσει.

»6ον. Την περιορισμένη χρηματοοικονομική αποτίμηση του 'πακέτου' των Αποκρατικοποιήσεων, αφού οι προτεινόμενες δράσεις δεν αναμένεται να αποφέρουν το προσδοκώμενο όφελος για την περίοδο 2011-2013.

«Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αλλά και τις εντάσεις που αποτυπώνονται στο Stand-by-Arrangement του ΔΝΤ (5 Μαΐου). Ότι, δηλαδή, 'τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων είναι απογοητευτικά και τα σχέδια για τη αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων είναι αδύναμα'» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

ΚΚΕ: νέα διέξοδος κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο

Το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων - ξεπουλήματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα έχει βαριές αρνητικές συνέπειες στη ζωή συνολικά του λαού, όπως είχαν και όλες οι προηγούμενες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υποδομών, λιμανιών, αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, περιουσίας του δημοσίου, ακόμα και του νερού γίνεται για να δοθεί νέα διέξοδος κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Αποτελεί μία ακόμα ισχυρή κρατική παρέμβαση υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό θα σημάνει μεγαλύτερο κόστος και υποβάθμιση των παροχών για τα λαϊκά στρώματα, απολύσεις και αρνητικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα. Θα επιφέρει επίσης αρνητικές εξελίξεις στις παραγωγικές - αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, θα πλήξει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, θα έχει συνέπειες στο περιβάλλον.

Εκτός από τις οικονομικές συνέπειες η εμπορευματοποίηση του νερού μέσω της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ περικλείει σοβαρούς κινδύνους για την ίδια την υγεία του λαού. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα διατηρήσει το 51% δεν αλλάζει την ουσία και τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που γι’ αυτό οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να αντιπαλέψουν με ενιαίο μέτωπο. Η λύση για το λαό είναι να μετατρέψει με τη συμμαχία και την εξουσία του τις μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε λαϊκή περιουσία ώστε η οικονομία να υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη.» καταλήγει το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Λεηλασία δημόσιου πλούτου


«Η κυβέρνηση, αφού λεηλάτησε εισοδήματα και δικαιώματα, προσφέρει προς λεηλασία ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο πλούτο και τις στρατηγικές δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν.Λαφαζάνης.

Πάρτε κόσμε! Η Ελλάδα έχει καταντήσει 'μπανανία' των διεθνών κεφαλαιαγορών και των ιδιωτικών συμφερόντων» καταλήγει.

Για επιλογή που αποτελεί «ταφόπλακα» για την οικονομία, μιλά και ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ.

Η επιλογή της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων, πολύ περισσότερο στις δεδομένες συνθήκες, αποτελεί ταφόπλακα για την οικονομία και ολοκληρώνει τον βαθιά αντικοινωνικό και ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης».

Τα χαρακτηριστικά της σημερινής οικονομικής κρίσης απαιτούν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο ενός νέου δημόσιου τομέα για μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια που θα προστατεύει και θα αυξάνει την απασχόληση και θα χαρακτηρίζεται από τη λογική της κοινωνικής προστασίας και της αναδιανομής του πλούτου» επισημαίνει ο κ. Σκουρλέτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:01 - 04 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.