ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Παπανδρέου: "Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα"

14:49 - 10 Ιουν 2010 | Πολιτική
«Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, παρά μόνο τον ίδιο το φόβο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Αρκαδίας, στην Τρίπολη.

"Βρισκόμαστε στο δρόμο της οικονομικής και δημοσιονομικής ομαλότητας έχοντας αφήσει πίσω τους μεγάλους κινδύνους", τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ότι επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να φτιάξει ένα κράτος ευνομούμενο, κράτος δικαίου, διαφάνειας, διαβούλευσης, λογοδοσίας, κράτος αξιοκρατικό, επιτελικό, αποκεντρωμένο, απλό και κοντά στον πολίτη.

«Χρειάζεται να εντείνουμε τους ρυθμούς των αλλαγών και την προσπάθεια για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της φημολογίας. Τα μέτρα που πήραμε μας πόνεσαν όλους αλλά ήταν αναγκαία για να σώσουμε την Ελλάδα. Και αφού τη σώσαμε, μπορούμε να αφιερωθούμε στις μεγάλες αλλαγές για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», πρόσθεσε.

Αναλυτικότερα, αστεία και άκρως επικίνδυνα χαρακτήρισε τα σενάρια που θέλουν τη χώρα να χρεοκοπεί, αλλά και τα καράβια να φέρνουν χαρτί για να τυπωθεί η δραχμή. "Απορώ πράγματι με την ανευθυνότητα κάποιων, που υιοθετούν τέτοιες φήμες. Ακόμα και σοβαρά ΜΜΕ τα υιοθετούν, λόγω ίσως και του ανταγωνισμού, ενώ έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση και όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ΕΕ", είπε.

Επεσήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση δείχνει πρωτοφανή αποφασιστικότητα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι πρώτη φορά αποκαλύπτονται υπεύθυνοι που οδήγησαν στην ηθική απαξίωση, καθώς, επίσης, και ότι για πρώτη φορά ελέγχονται εφοριακοί.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι είχε πει στον Κ. Καραμανλή, που ήταν πρωθυπουργός, ότι "πρώτα είμαστε εμείς πολιτικοί υπεύθυνοι για να ξεκαθαρίσουμε υποθέσεις, ώστε να μη δίνουμε σήμα ασυδοσίας στον κάθε ισχυρό".

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι απλώς μια αλλαγή..ό,τι γίνεται, γίνεται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων, να ξέρουμε ότι θα πάρουν συντάξεις τα παιδιά μας», ενώ πρόσθεσε ότι οι περικοπές μισθών έγιναν για να μπορέσουν να πληρωθούν οι μισθοί.

Τόνισε, δε, ότι μέσα από αυτές μας τις πράξεις, η χώρα κέρδισε διεθνή και ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη και στήριξη για να μπορέσει να ανασάνει, συμπληρώνοντας ότι «κάθε μέρα επιβεβαιώνεται και η σημασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης».

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα φτωχό κράτος με πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι το κόστος του δημοσίου διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ μίλησε για την τεράστια διαφθορά στο δημόσιο, κάτω από το βάρος των πελατειακών σχέσεων, για τεράστια ελλείμματα, λόγω αδιαφάνειας και διαφθοράς στα νοσοκομεία.

Αναφερθείς στο φορολογικό σύστημα, τόνισε, ότι αν για δυο χρόνια καταβάλλονταν κανονικά οι φόροι, όχι μόνο τα ταμεία θα ήταν εύρωστα και θα πληρώνονταν κανονικά μισθοί και συντάξεις, αλλά θα μειώνονταν και οι φόροι αυτών που μονίμως πληρώνουν. Ωστόσο, πρόσθεσε, το κράτος λύγισε από τις πρακτικές διαφθοράς και επεσήμανε ότι "παρά τις όποιες αντιρρήσεις, υπάρχει ευρύτατη συναίνεση για να γίνουν αυτές οι αλλαγές".

«Στόχος είναι το αποτελεσματικό κράτος, η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα δεν είναι η μείωση των μισθών και η φθήνια, αλλά η ανάπτυξη και οι καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον "Καλλικράτη", τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλη θεσμική επανάσταση και μια από τις ευνοϊκές αλλαγές που η κυβέρνηση προωθεί και είναι μέσα στο μνημόνιο.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «Καλλικράτη», λέγοντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν πρωτοβουλίες αναπτυξιακές και κοινωνικού κράτους, δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη χθες στη Λιβύη θα έχει θετικές συνέπειες για την Τρίπολη της Αρκαδίας.

.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.