ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκε η αλλαγή φρουράς στη Ν.Δ με το Συνέδριο

08:24 - 28 Ιουν 2010 | Πολιτική
Ολοκληρώθηκε η αλλαγή φρουράς στη Ν.Δ με το Συνέδριο
Η ανάδειξη της νέας ηγετικής ομάδας η οποία θα πλαισιώσει τον Αντώνη Σαμαρά για τα επόμενα χρόνια, ήταν η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη του 8ου τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τις εργασίες του, με την ψηφοφορία για τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής (όπως θα ονομάζεται στο εξής η Κεντρική Επιτροπή). Αποφασίστηκε επίσης η θεσμοθέτηση δύο θέσεων αντιπροέδρων, τις οποίες καταλαμβάνουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι κύριοι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας. Επικρατέστερος για τη θέση του γραμματέα του κόμματος είναι ο βουλευτής Αρκαδίας, Α. Λυκουρέντζος.

Με τις αρχαιρεσίες για την Πολιτική Επιτροπή, επιβεβαιώθηκε η πλήρης κυριαρχία του νέου προέδρου στο κόμμα, κάτι που άλλωστε ήταν αναμενόμενο μετά την εξουδετέρωση της “Μητσοτακικής” πτέρυγας και τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη. Προς το παρόν, δεν φαίνεται επίσης να συγκροτείται πυρήνας “Καραμανλικών” στους μηχανισμούς της παράταξης και το μόνο εσωκομματικό αγκάθι για τον κ. Σαμαρά είναι οι βουλευτές και τα στελέχη που πρόσκεινται στην κυρία Μπακογιάννη, αλλά δεν έχουν ακόμη αποχωρήσει. Άγνωστο παραμένει πόσοι εξ αυτών τελικά θα το πράξουν, καθώς η πρώην υπουργός εξωτερικών προανήγγειλε ουσιαστικά την ίδρυση νέου κόμματος, με συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Real News.

Σε ό,τι αφορά το πολυσυζητημένο θέμα της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας, ονομάστηκε πλέον και επισήμως “κοινωνικός φιλελευθερισμός”, ενώ συχνές ήταν οι αναφορές στην “κεντροδεξιά” και την αμφίπλευρη διεύρυνση. Η κυρία Μπακογιάννη πάντως χαρακτήρισε το ιδεολογικό στίγμα του κ. Σαμαρά “εθνολαϊκιστικό”. Ως προς τα επιμέρους ζητήματα, ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε ότι όταν η Ν.Δ γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και τον μεταναστευτικό νόμο που πρόσφατα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ανέδειξε ως βασικό στόχο του κόμματός του, την απεμπλοκή της χώρας μας από το “Μνημόνιο” και δεσμεύτηκε για την παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων οικονομικής ανάταξης, στις 7 Ιουλίου.

Πέραν αυτών, οι κεντρικές ομιλίες και οι απαντήσεις σε αυτές εξαντλήθηκαν στις γνωστές αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων. Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας υπογράφοντας το μνημόνιο που οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης και καταστροφής». Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, δια του εκπροσώπου της, Γ. Πεταλωτή: “αποτελεί ύβρη για τον ελληνικό λαό, οι καταστροφείς της χώρας, να μιλούν για 'παράδοση των κλειδιών από την κυβέρνηση, για ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και για διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής. Σε όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία επί έξι χρόνια αρίστευσε. Μας κατέστησε έρμαιο των διεθνών κερδοσκόπων, την πλέον αναξιόπιστη χώρα της Ευρώπης, μεθόδευσε αριστοτεχνικά και με τέλεια επαγγελματική δεινότητα τη δωρεά δημόσιας περιουσίας σε φιλικά της συμφέροντα και κατάφερε να εκτινάξει το έλλειμμα και το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη”.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον ΛΑΟΣ και την κυρία Μπακογιάννη “εξαπτέρυγα” και “δεκανίκια” της κυβέρνησης, οι οποίοι πρώτα ψήφισαν τον μνημόνιο στη Βουλή και τώρα δεν ψηφίζουν τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, οι οποίες προβλέπονται ρητά από το μνημόνιο. “Ου γαρ οιδε τι λέγει και τι ποιεί ο κ.Σαμαράς”, ήταν η απάντηση του κ. Γ. Καρατζαφέρη, ενώ η κυρία Μπακογιάννη τον κατηγόρησε για “πολιτική κερδοσκοπία” στα ερείπια της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:00 - 28 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.