ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιμένουν την προκήρυξη για να «ησυχάσουν»

19:26 - 28 Ιουν 2010 | Πολιτική
Με αγωνία αναμένει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη προκήρυξη με την οποία οι τρομοκράτες θα αναλαμβάνουν η ευθύνη για την αποστολή του δέματος-βόμβα στο πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή του ο αξιωματικός της αστυνομίας, Γιώργος Βασιλάκης. Και αυτό γιατί όσο δεν υπάρχει προκήρυξη, ο κύκλος της βίας θεωρείται «ανοικτός» και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας επίθεσης. Υπενθυμίζεται ότι το θανατηφόρο δέμα μετέφερε εν αγνοία του συνεργάτης του κ. Χρυσοχοΐδη (και μάλιστα με το μετρό) από το πολιτικό γραφείο του Υπουργού στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κατεχάκη θεωρούν δεδομένο ότι οι δράστες της επίθεσης δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενοι και περιλαμβάνονται στον κύκλο των ατόμων που παρακολουθούνται ή «βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών». Αυτό δεν σημαίνει η οργάνωση που θα αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα θα είναι μία από τις γνωστές (δηλ. Λαϊκή Θέληση, Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Επαναστατικός Αγώνας). Τουναντίον, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι δράστες να προσπαθήσουν να ελαφρύνουν το μητρώο τους, χρησιμοποιώντας νέο όνομα. Πάντως, από τη φρασεολογία και το περιεχόμενο της προκήρυξης θα οριστικοποιηθούν τα όποια συμπεράσματα.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι η επίθεση αποτελεί αδιαμφισβήτητη κλιμάκωση σε σχέση με προηγούμενα χτυπήματα. Αν και ήταν τελείως «τυφλή», θεωρείται απίθανο να ήταν και απολύτως στοχευμένη για τον κ. Χρυσοχοΐδη, καθώς οι τρομοκράτες δεν περίμεναν φυσικά ότι ο ίδιος ο υπουργός θα άνοιγε μόνος του την αλληλογραφία του. Περίμεναν όμως ότι θα προκαλέσουν θύματα ή σοβαρούς τραυματισμούς σε μέλη του προσωπικού του γραφείου του, δηλαδή στόχους χωρίς «υψηλή νομιμοποίηση», απλούς εργαζόμενους και όχι κατ’ ανάγκη αστυνομικούς. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται και η κλιμάκωση. Εξίσου ανησυχητικό είναι και το σενάριο να εισήγαγαν τεχνογνωσία οι Έλληνες τρομοκράτες  από ομοϊδεάτες τους φανατικούς του εξωτερικού (της Ιταλίας και της Ισπανίας). Από την άλλη πλευρά, ενθαρρυντικό για τις έρευνες είναι το γεγονός ότι οι νέας γενιάς τρομοκράτες δεν τηρούν με την ίδια ευλάβεια τους κανόνες συνωμοτικότητας, όπως οι προκάτοχοί τους και διατηρούν σχέσεις με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά και το κοινό έγκλημα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.