ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνήσεις στο απόσπασμα

00:36 - 08 Ιουλ 2010 | Πολιτική
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι η μοναδική της οποίας η συνοχή απειλείται, λόγω των επώδυνων οικονομικών μέτρων που αναγκάστηκε να λάβει. Ανάλογα, αν όχι οξύτερα, προβλήματα αντιμετωπίζουν και όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες και, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούν είναι αρκετά πιο ήπιες από τη “θεραπεία σοκ” που δοκιμάζεται στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η Γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία και να αυξήσει τα γενικά όρια συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, προκειμένου να διορθώσει τη γκρίζα εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Όπως ανακαλύπτει όμως ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι κυβερνώντες όταν ζητούν θυσίες από τους πολίτες είναι να δώσουν πρώτοι οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Έτσι, όταν τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι πλέον σπάταλοι Γάλλοι είναι τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης, οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης έλαβαν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δύο υφυπουργοί εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν άρον-άρον, λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς του σε καιρούς κρίσης: Ο υφυπουργός διεθνούς ανάπτυξης νοίκιασε ιδιωτικό τζετ προκειμένου να μεταβεί σε συνδιάσκεψη στην Καραϊβική, παρότι θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει αεροπλάνο της γραμμής. Ο λογαριασμός που έστειλε στους Γάλλους φορολογούμενους ήταν 116.500 ευρώ και ο κ. Σαρκοζί δεν είχε άλλη επιλογή από τον αποπέμψει. Ο δε υφυπουργός αρμόδιος για την περιοχή της πρωτεύουσας χρέωσε τα κρατικά ταμεία με 12.000 ευρώ για κουβανέζικα πούρα. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι κάπνισε μάλιστα πούρα συνολικής αξίας 4.000 ευρώ. Όχι μόνο αποπέμφθηκε, αλλά η κυβέρνηση του ζήτησε και να πληρώσει το λογαριασμό για τις ακριβές του συνήθειες. Ταυτόχρονα, το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα συγκλονίζεται από τις καταγγελίες ότι δέχθηκε παράνομες χρηματοδοτήσεις από την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας και κληρονόμο της εταιρείας καλλυντικών L'Oreal, με αντάλλαγμα “φορολογικές διευκολύνσεις”. Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμη και την πτώση της κυβέρνησης.

Στη γειτονική Ιταλία, τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα η δημοτικότητα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να έχει μειωθεί κοντά σε ιστορικά χαμηλά: ο λόγος είναι ότι την ώρα που οι πολίτες καλούνται να συναινέσουν σε πακέτο λιτότητας και περικοπές δαπανών 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν συνεχώς γαργαλιστικές λεπτομέρειες για τον έκλυτο βίο του μεγιστάνα πρωθυπουργού της χώρας. Επιπλέον, η διαφθορά έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις: Ο υπουργός “ομοσπονδιακών υποθέσεων” αναγκάστηκε να παραιτηθεί τη Δευτέρα, όταν είχε γίνει πλέον σαφές ότι χρησιμοποιεί το θώκο του, προκειμένου να προστατευθεί από τη δικαστική έρευνα που διεξαγόταν εις βάρος του, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης.

Ούτε ακόμη και η σιδηρά κυρία Άνγκελα Μέρκελ δεν κατάφερε να πείσει τους Γερμανούς να συναινέσουν σε περικοπές 50 δισεκατομμυρίων. Η δυστοκία που παρατηρήθηκε στην εκλογή προέδρου της χώρας (ο Βουλφ εξελέγη με το ζόρι ύστερα από τρεις ψηφοφορίες), είναι ενδεικτική των εντάσεων στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Με άλλα λόγια, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, “η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι από τις πιο σταθερές αυτή τη στιγμή, παρότι έχει λάβει τα πιο σκληρά μέτρα”, σημειώνει με έκπληξη σε σχετικό της άρθρο η Wall Street Journal. Η εγκυρότητα της διαπίστωσης της Αμερικανική εφημερίδας θα δοκιμαστεί βέβαια στην ψηφοφορία επί των άρθρων του ασφαλιστικού, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι τυχόν διαρροές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, θα οδηγήσουν το Μαξίμου στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ν.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:09 - 08 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.