ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον Πόρο για το «Συμπόσιο της Σύμης» από σήμερα ο Παπανδρέου

09:29 - 12 Ιουλ 2010 | Πολιτική
Ξεκινά σήμερα το 13ο Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο διοργανώνεται φέτος από το ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» στον Πόρο και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη. Το θέμα του Συμποσίου είναι «Πρόσω Ολοταχώς: Προοδευτικές ιδέες για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον Κόσμο» και φυσικά θα παρίσταταται και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παρά τις επικρίσεις που δέχεται για τη συνεχή του ενασχόληση με διεθνείς συναντήσεις.

Το Συμπόσιο ξεκινά το πρωί με συνάντηση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, Κύριο θέμα συζήτησης της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση των αποφάσεων της πρόσφατης συνάντησης του G20 που έγινε στο Τορόντο, στις 26-27 Ιουνίου και τα επόμενα βήματα ενόψει της επόμενης συνάντησης που θα γίνει στη Σεούλ, στις 11-12 Νοεμβρίου.  Στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 21-22 Ιουνίου 2010, συμφωνήθηκαν μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στους ηγέτες που συμμετείχαν στο G20. Μεταξύ άλλων έγιναν συγκεκριμένες εισηγήσεις για μια νέα χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική, για τη φορολόγηση του χρηματοοικονομικού τομέα και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τον εκδημοκρατισμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ειδικότερα, στο ψήφισμα του Συμβουλίου υπογραμμίζεται ότι, «η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η οποία άρχισε τα τέλη του 2008, δεν έχει ακόμα τελειώσει. Υπάρχουν σοβαρές ανισότητες στην παγκόσμια οικονομία και μεγάλη ανάγκη για μια καλά συντονισμένη οικονομική πολιτική μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου. Πρέπει να βρεθεί ένας πολιτικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα των παγκόσμιων ανισοτήτων σε επίπεδο G20».

Η επίσημη έναρξη του Συμποσίου θα γίνει το απόγευμα από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, «τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης», η «πράσινη ανάπτυξη», ιδέες για την προσέλκυση τουριστών και επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και το ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε σε καιρούς κρίσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.