ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προτάσεις Χριστόφια για τη Λύση του Κυπριακού

19:14 - 16 Ιουλ 2010 | Πολιτική
Η κυβέρνηση της Λευκωσίας. κατέθεσε δέσμη προτάσεων στην Τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να «ξεκολλήσουν» οι από καιρό βαλτωμένες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι προτάσεις Χριστόφια βασίζονται στους εξής άξονες:

Α) διασύνδεση του περιουσιακού με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και του εποικισμού, αφού πρόκειται για ζητήματα αλληλένδετα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά

Β) Επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και από εκεί στους νόμιμους κατοίκους της. Το λιμάνι της Αμμοχώστου θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από την Τουρκοκυπριακή πλευρά, για εμπορικές συναλλαγές.

Εφόσον γίνουν αποδεκτοί αυτοί οι δύο όροι, επισημαίνει ο κ. Χριστόφιας, θα επωφεληθεί τόσο η Τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση και δεν μπορεί να συμμετάσχει σε εμπορικές συναλλαγές, αλλά και η Τουρκία, αφού η Λευκωσία θα επιτρέψει να ανοίξουν «παγωμένα» σήμερα κεφάλαια της ένταξής της στην Ε.Ε. Στη συνέχεια, όταν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν στη βάση των δύο προαναφερθέντων αξόνων, η Κύπρος προτείνει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με την συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ε.Ε και των εγγυητριών δυνάμεων, για την οριστική λύση της διχοτόμησης. Θεωρητικός στόχος της Λευκωσίας παραμένει η λύση να έχει επιτευχθεί έως το τέλος του 2010.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.