ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μαύρη Επέτειος» της εισβολής στην Κύπρο

10:09 - 20 Ιουλ 2010 | Πολιτική
Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί σήμερα, ημέρα της «μαύρης επετείου» της εισβολής στην Κύπρο, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκο Κυπριανού, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων κατοχής και διχοτόμησης. Με τον κ. Κυπριανού θα συναντηθεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στις 13:30.

«Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματιστεί. Πρέπει να επιτευχθεί μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός.

«Τα 36 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής στο 37% του κυπριακού εδάφους, διδάσκουν για το ρόλο του ιμπεριαλισμού και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πάλης για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Το ΚΚΕ παραμένει στη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το ΚΚΕ υποστηρίζει την πάλη του Κυπριακού λαού και τις  προσπάθειες του Προέδρου Δ. Χριστόφια», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Συνασπισμού έχει ως εξής: «Σήμερα ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνάει μέσα από τη συνεπή διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής –διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Δυστυχώς, όμως, οι άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος Χριστόφιας, μέσα από τις διακοινοτικές συνομιλίες, δεν έχουν βρει την αναγκαία ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση της Άγκυρας που αρνείται να εκπληρώσει ακόμα και δεσμεύσεις οι οποίες συνδέονται με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αποφασιστική ενίσχυση των προσπαθειών για τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ πριν.  Ένας πιο ενεργός ρόλος της Ελλάδας στην κατεύθυνση αυτή δεν μπορεί παρά να συνδέεται με μια νέα, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας μας, απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:26 - 20 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.