ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλεπάλληλα πλήγματα για τον Κ. Καραμανλή

08:18 - 21 Ιουλ 2010 | Πολιτική
Μετά την παραπομπή του Θόδωρου Ρουσόπουλου και τεσσάρων ακόμη στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή σε προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση των «ϊερών» ανταλλαγών ακινήτων του δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε χθες ένα ακόμη σοβαρότατο πλήγμα στην εικόνα του, καθώς ο Γιάννης Αγγέλου, άλλοτε δεξί του χέρι, αφέθηκε ελεύθερος μεν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά με περιοριστικούς όρους και την καταβολή αστρονομικής χρηματικής εγγύησης. Επιπλέον, η Εξεταστική που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων, μόλις ξεκίνησε τις εργασίες της, κατά τη διάρκεια των οποίων είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν στη δημοσιότητα οι «κουμπάροι» που έλαβαν τις ζημιογόνες για τα ασφαλιστικά ταμεία αποφάσεις.

Η χθεσινή απολογία του Γιάννη Αγγέλου στην ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου, Ειρήνη Καλού,  διήρκεσε πάνω από 10 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων αρνήθηκε ότι εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία των αμφιλεγόμενων ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ του δημοσίου και της Μονής. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν την κυρία Καλού, η οποία τον άφησε ελεύθερο, ζητώντας την καταβολή του πρωτοφανούς – για πολιτικό πρόσωπο – ποσού των 400.000 ευρώ ως εγγύησης. Επίσης, απαγορεύθηκε από τον άλλοτε στενότατο συνεργάτη του κ. Καραμανλή η έξοδος από τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγέλου κατηγορείται για απιστία σε βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, ύστερα από τις καταθέσεις της πρώην διευθύντριας του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, Σταματίνας Μαντέλη και του πρώην υφυπουργού οικονομικών, Πέτρου Δούκα, οι οποίοι τον κατονομάσαν εμμέσως ως «ιθύνων νου» της υπόθεσης. Ο κ. Δούκας έχει παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή για την ίδια υπόθεση, ενώ η κυρία Μαντέλη έχει αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

«Επρόκειτο για μια απολογία, επί μιας κατηγορίας, κατά τη γνώμη μας, νομικώς και ουσιαστικώς αβάσιμης και αναπόδεικτης. Η κατηγορία στηρίχθηκε σε ένα τηλεφώνημα με τον Π. Δούκα, το περιεχόμενο του οποίου διαστρεβλώθηκε και τελικώς μεταμορφώθηκε σε ένα παντελώς αυθαίρετο κατηγορητήριο, αποδίδοντάς του την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε μία πράξη που δεν έχει καν κριθεί», δήλωσαν οι συνήγοροί του κ. Αγγέλου, μετά την απόφαση.

Λίγες ώρες νωρίτερα χθες, ο πρώην επικεφαλής της Ανεξάτητης Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Γιώργος Ζορμπάς, επαναλάμβανε στην Εξεταστική Επιτροπή Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων που εξέδωσαν τρία ασφαλιστικά ταμεία μετά το 2004, ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τη ροή μαύρου πολιτικού χρήματος «προς συγκεκριμένο χώρο», κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή. Άφησε μάλιστα και αιχμές κατά του ίδιου του τέως πρωθυπουργού λέγοντας ότι «πολιτικές διαστάσεις [στην υπόθεση] εδόθησαν όταν ο χωρίς νόμιμη αρμοδιότητα εισαγγελεύς εφετών απεφάνθη περί του μη σύννομου του πορίσματος μου. Ο πρώτος θόρυβος έγινε τότε και πάλι δεν έδωσα αφορμή να γίνει πολιτικός λόγος. Ξέρετε πότε άλλοτε εδόθη τόνος πολιτικής διαστάσεως στην υπόθεση; Όταν τέσσερις μέρες πριν εμφανιστώ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκηρύχθηκαν εκλογές. Τότε πια ήταν αναγκαίος ο θόρυβος. Εσείς τότε αν ήσασταν αντιπολίτευση δεν θα φωνάζατε; Να το πούμε καθαρά. Δεν ήταν αναγκαίο, ως εκ του περιβάλλοντος και του θορύβου να πάρει πολιτικές διαστάσεις το θέμα; Να, γιατί πήρε και πότε τις πολιτικές διαστάσεις. Εγώ δεν είχα πρόθεση να δώσω πολιτικές διαστάσεις, διότι δεν έκανα ποτέ επιλογή παρανομούντων στη ζωή μου. Εδίωκα την παρανομία».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:13 - 21 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.