ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται η ονοματολογία για τον ανασχηματισμό

11:20 - 30 Αυγ 2010 | Πολιτική
Κλίμα αναβρασμού επικρατεί στην κυβέρνηση, αφού άγνωστες παραμένουν ακόμη «αι βουλαί» του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με τον ανασχηματισμό. Η ονοματολογία φυσικά οργιάζει, φαινόμενο που αναμένεται να συνεχιστεί έως και το τέλος της εβδομάδας, όταν και θα ξεκαθαρίσει (κατά πάσα πιθανότητα) το τοπίο.

Το εύρος και η μορφή του ανασχηματισμού θα εξαρτηθούν από δύο κυρίως παράγοντες: τον αριθμό των μελών της κυβέρνησης που θα επιλεγούν ως υποψήφιοι για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και τις προτάσεις της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνέστησε ο πρωθυπουργός (Kevin Featherstone, Richard Parker, Roger Wilkins, Leif Pagrotsky, Jeoff Mulgan), σχετικά με την λειτουργία της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τα ονόματα των κυβερνητικών στελεχών που έχουν ακουστεί ως πιθανοί υποψήφιοι για τις τοπικές εκλογές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υφυπουργό υγείας, Φώφη Γεννηματά (δήμος Αθηναίων, περιφέρεια Αττικής), την υπουργό περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη (περιφέρεια Αττικής), τον υπουργό δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Θεσσαλονίκης), τον υφυπουργό οικονομίας, Σταύρο Αρναουτάκη (περιφέρεια Κρήτης), τον υφυπουργό υποδομών, Γιάννη Μαγκριώτη (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), την υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) και τον υφυπουργό δικαιοσύνης, Απόστολο Κατσιφάρα (περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας). Εφόσον επιβεβαιωθούν οι σχετικές φήμες για τα προαναφερθέντα, ή και άλλα, μέλη της κυβέρνησης, τότε αναγκαστικά θα γίνει «μίνι» ανασχηματισμός για την αντικατάστασή τους. Ευκαιρίας δοθείσης, ενδέχεται να γίνουν και επιπλέον διορθωτικές κινήσεις σε υπουργεία, όπου έχουν διαπιστωθεί καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του Υπουργείου Οικονομίας και του Υπουργείου Υγείας, ενώ υποψήφιος προς αναβάθμιση είναι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ωστόσο, κατ’ ορισμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει να συνδέσει τον ανασχηματισμό με τις αλλαγές που προωθεί στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, κατόπιν των εισηγήσεων διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Εφόσον προωθηθεί μία τέτοια λύση, τότε δεν αποκλείεται να ενισχυθεί σημαντικά το επιτελείο του Μαξίμου, είτε με την ίδρυση υπουργείου προεδρίας, είτε με τη θεσμοθέτηση και δεύτερης θέσης αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του νυν αντιπροέδρου, Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Real News ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί «καπέλωμα» από τον Γιάννη Ραγκούση, που εμφανίζεται ως επικρατέστερος για τη θέση.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μέχρι την Κυριακή, όταν και θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Προς το παρόν, οι υπουργοί κάθονται σε αναμένα κάρβουνα, εν όψει του ενδεχομένου αντικατάστασης ή μετακίνησής τους, ενώ, όπως πληροφορείται το «R», ορισμένοι εξ αυτών ήδη έχουν αρχίσει να μελετούν τα χαρτοφυλάκια που διαρρέει ότι θα αναλάβουν μετά τον ανασχηματισμό. Όπως είναι φυσικό, από τις αρχές Αυγούστου, όταν και φούντωσαν τα σχετικά σενάρια, επικρατεί εικόνα παράλυσης, σε μία στιγμή μάλιστα κατά την οποία δοκιμάζονται και οι τελευταίες αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.