ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φουρτουνιασμένη επέτειος για το ΠΑΣΟΚ

10:27 - 31 Αυγ 2010 | Πολιτική
Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα, εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού και της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ βαρύ είναι και το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ουσιαστική αποπομπή της νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Γλυκερίας Σιούτη.

Μολονότι ο ανασχηματισμός έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί ακόμη και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή και η πραγματοποίησή του ήταν ευρέως γνωστή από τις αρχές Αυγούστου, η καθυστέρηση των σχετικών ανακοινώσεων, δημιουργεί τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και κλίμα παράλυσης στην κυβέρνηση. Μετά τη αναφορά της Άννας Διαμαντοπούλου ότι δεν επιθυμεί να μετακινηθεί, την έμμεση άρνηση της Τίνας Μπιρμπίλη να είναι υποψήφια για την περιφέρεια Αττικής και τις διαρροές υπουργών ότι αναβαθμίζονται, ήλθε και η δήλωση του Θόδωρου Πάγκαλου ότι δεν θα δεχθεί «καπέλο» με την ίδρυση υπουργείου συντονισμού και την τοποθέτηση σε αυτό του Γιάννη Ραγκούση, για να δυναμιτίσει τελείως το κλίμα. Σήμερα, ο κ. Πάγκαλος αναδιπλώθηκε, καθώς σημείωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega ότι ο ίδιος δεν έχει θεσμικό ρόλο και ότι οι σχετικές αποφάσεις ανήκουν στον πρωθυπουργό.

Πέραν της καθυστέρησης στο ξεκαθάρισμα του τοπίου για τον ανασχηματισμό εν μέσω μίας ιδιαίτερα κρίσιμης συγκυρίας για τη χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται βολές και για το ζήτημα των συμβούλων του πρωθυπουργού - Ελλήνων και ξένων. Η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την αποπομπή της νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Γλυκερίας Σιούτη, επειδή προσπάθησε να διορίσει ως μετακλητό υπάλληλο έναν 25χρονο δικηγόρο που δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ήταν σχεδόν απολογητική. Παράλληλα, δόθηκαν εξηγήσεις και για τον Ιταλό σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Τομάσο Σιόπα. Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει τις αντιδράσεις: ««Για “αξιοκρατία”, μας μιλούσε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου. Τώρα, με αυτά που αποκαλύπτονται για το Πρωθυπουργικό Γραφείο, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως την εννοούσε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ν.Δ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς την επέτειο της ίδρυσής του, στις 3 Σεπτεμβρίου και τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Κυριακή, όπου θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τις τοπικές εκλογές, μέσα σε κλίμα έντασης και δυσφορίας.   Οι οριστικές αποφάσεις για τις υποψηφιότητες ελήφθησαν πάντως χθες, κατά τη διάρκεια μαραθώνιας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον κ Παπανδρέου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο κ. Ραγκούσης, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο Θανάσης Τσούρας, επικεφαλής της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρης Στεφάνου, η διευθύντρια της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος και η υπεύθυνη του τομέα επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη.

Σχετικά με τους δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τις τελικές εισηγήσεις της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων, αλλά και τις μετρήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων και φέρεται να έχουν ξεκινήσει ήδη οι προσεγγίσεις προς τα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ανακοινώσεις να γίνουν και πριν από την Κυριακή. Σε κάθε περίπτωση, σε διάστημα επτά ή οκτώ ημερών, όλες οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ θα έχουν ανακοινωθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.