ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Καλλικράτης κάνει άνω κάτω τα κόμματα

08:20 - 01 Σεπ 2010 | Πολιτική
Έντονες είναι οι αναταράξεις και στα δύο μεγάλα κόμματα, λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων που πυροδοτούνται από τις πιθανές υποψηφιότητες στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για φαινόμενο εν πολλοίς αναμενόμενο, με δεδομένο ότι η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» αυξάνει θεαματικά την πολιτική επιρροή των περιφερειαρχών και των δημάρχων μεγάλων πόλεων, καθιστώντας τους ισχυρότερους από τους βουλευτές.

Μεγαλύτερα προβλήματα εν όψει των εκλογών αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία, καθώς μετά το αντάρτικο των βουλευτών που πρόσκεινται στη Ντόρα Μπακογιάννη, το οποίο μετά βίας συγκρατεί μέσω των προσωπικών τετ-α-τετ με τους λεγόμενους «δυσαρεστημένους» ο Αντώνης Σαμαράς, εκδηλώθηκε και νέο μέτωπο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο «ιδιόρρυθμος» πρώην υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, αποφάσισε να χρίσει υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη τον αδελφό του (!), σε μία απόπειρα να μετατρέψει σε οικογενειακό φέουδο την περιφέρεια, κάτι που προκάλεσε τη μήνι του κ. Σαμαρά. Παρά το τηλεφώνημα-τελεσίγραφο που δέχθηκε χθες από τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Ψωμιάδης εμφανιζόταν αναποφάσιστος ως προς το εάν θα ενδώσει στις πιέσεις και σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματίσει σχετική συνέντευξη τύπου. Εκτιμάται πάντως ότι αν δεν υπαναχωρήσει, ο κ. Σαμαράς δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ανακαλέσει το χρίσμα του πρώην εσωκομματικού του αντιπάλου, αφού, σε διαφορετική περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση θα διακινδυνεύσει ακόμη περισσότερο τη σοβαρότητά της. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, ο κ. Ψωμιάδης θα γίνει τοπικός άρχων της δεύτερης μεγαλύτερης σε πληθυσμό περιφέρειας της χώρας και οι αρμοδιότητές του θα μπορούν να συγκριθούν με εκείνες ενός υφυπουργού.

Ακόμη πιο σοβαρά είναι τα πράγματα στην Αττική, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι η ΝΔ έχει αποφασίσει να αναγάγει την αναμέτρηση στις μεγάλες περιφέρειες σε «δημοψήφισμα» για το μνημόνιο. Πρόκειται για μία επιλογή μεγάλου πολιτικού ρίσκου. Την προσοχή επέστησε χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε στον σταθμό «Θέμα 989» ότι «δεν μπορείς να υποστηρίξεις για μικρό πρωθυπουργό έναν μπασκετμπολίστα», αναφερόμενος στον υποψήφιο της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια. Την υποψηφιότητα Κικίλια αμφισβητεί και η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Πελοπόννησο, αλλά και στην Κρήτη. Στην τελευταία, ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ως υποψήφιο τον Μανούσο Ντουκάκη, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη ισχνές ελπίδες της ΝΔ για επικράτηση. Τέλος, η σύγκρουση που δημιουργήθηκε μεταξύ των οικογενειών Πετραλιά και Βαρβιτσιώτη στο δήμο Γλυφάδας, συνέβαλε στην υποβολή παραίτησης με αιχμές του Ι. Βαρβιτσιώτη από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εν ολίγοις, το τοπίο που δημιουργείται οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου εξελίσσονται σε μείζον πολιτικό στοίχημα για τον κ. Σαμαρά. Αν τις χάσει, τότε θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και η διαγραφή των εσωκομματικών του αντιπάλων θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα εναντίον του.

Πιο «ήρεμα» μέχρι στιγμής είναι τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ, αν και η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των ονομάτων των υποψηφίων, σε συνδυασμό με την ονοματολογία για τον επικείμενο ανασχηματισμό, έχει παραλύσει την κυβέρνηση. Επίσης, για την πολύφερνη νύφη της περιφέρειας Αττικής φέρονται να διαγκωνίζονται ο νυν νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός και ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται – σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαρροές - να προτιμά την Τίνα Μπιρμπίλη. Το αντίθετο πρόβλημα παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, όπου τα πρωτοκλασάτα στελέχη διστάζουν να εκτεθούν. Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και στον Πειραιά, λόγω του δισταγμού να υποστηριχθεί ο απερχόμενος δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, ενώ για το δήμο Αθηναίων, η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννημάτα συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από εκείνη του Συνηγόρου του Πολίτη, Γιώργου Καμίνη.

 Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα της υποψηφιότητας Αλαβάνου για την Περιφέρεια Αττικής αναδεικνύεται σε ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για τη συμμαχία της αριστεράς, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στον ΛΑΟΣ, λόγω της απόφασης του κ. Καρατζαφέρη  να στηρίξει τον Νικήτα Κακλαμάνη για το δήμο Αθηναίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.