ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε προεκλογικό κλίμα η χώρα

08:18 - 03 Σεπ 2010 | Πολιτική
Αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα θα έχουν, όπως όλα δείχνουν, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, ύστερα από συνειδητή απόφαση των δύο μεγάλων κομμάτων. Η Νέα Δήμοκρατία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι προτίθεται να «μετατρέψει την αναμέτρηση σε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο», ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει ότι θα ρίξει στη μάχη κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής.

Οι υποψηφιότητες της κυβερνώσας παράταξης στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες θα ανακοινωθούν την Κυριακή, με τη λήξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ξεκινάει σήμερα, ημέρα επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά, ενδεχομένως και το ίδιο βράδυ, θα ακολουθήσει ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αρκετοί υφυπουργοί, υπουργοί και βουλευτές θα κατέλθουν υποψήφιοι στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, «έτριξε τα δόντια» στους απρόθυμους, σημειώνοντας ότι οι προτεραιότητες της παράταξης προέχουν των προσωπικών προτεραιοτήτων. Στόχος του ΠΑΣΟΚ, όπως διεφάνη από τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, είναι η νίκη στις 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, πήχυς που θεωρείται αρκετά χαμηλός αν αναλογιστεί κανείς ότι με βάση τα ποσοστά των περυσινών εκλογών, υπερισχύει και στις 13 περιφέρειες. Όπως λένε όμως στελέχη του κόμματος, το σημαντικό είναι το βράδυ των εκλογών ο «χάρτης να έχει περισσότερο πράσινο», ώστε να κερδηθούν οι εντυπώσεις, σε μία περίοδο κατά την οποία εφαρμόζεται ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Εν αναμονή της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων, η ονοματολογία οργιάζει, γεγονός που έχει οδηγήσει σε κατάσταση παράλυσης την κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της ΔΕΘ. Πάντως, πέρα από τα ονόματα κυβερνητικών στελεχών που έχουν ήδη ακουστεί, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και εκπλήξεις το μεσημέρι της Κυριακής.

Η Νέα Δημοκρατία

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ρευστή, λόγω της ρήξης του Αντώνη Σαμαρά και με τους δύο συνυποψηφίους του στις περυσινές εκλογές για την προεδρία του κόμματος. Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει ήδη διαγραφεί από τη ΝΔ, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ιδρύσει νέο κόμμα και δεν θα στηρίξει τους υποψηφίους της ΝΔ σε σημαντικές περιφέρειες, όπως αυτή της Κρήτης, της Πελοποννήσου και της Αττικής. Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, έφτασε ένα βήμα πριν από τη διαγραφή του, λόγω της απόφασής του να χρίσει υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη τον αδελφό του. Αν και τελικά υπαναχώρησε, το θέμα προκάλεσε αρνητική δημοσιότητα και του στοίχισε τη στήριξη του ΛΑΟΣ για την υποψηφιότητά του, η οποία ανακλήθηκε χθες από τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Πιθανότερος υποψήφιος περιφερειάρχης του ΛΑΟΣ στην περιφέρεια θα είναι πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος, Κώστας Κιλτίδης. Εσωκομματικά μέτωπα για τη ΝΔ υπάρχουν και σε άλλες περιφέρειες (Αττική, Πελοπόννησος, Κρήτη, κ.α.), με αφορμή τις επιλογές του κ. Σαμαρά. Αν η ΝΔ συνεχίσει την πορεία της προς τις κάλπες διχασμένη και υποστεί βαριά ήττα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το κόστος θα επωμιστεί ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, γεγονός που ενδεχομένως να πυροδοτήσει και εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.