ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει με τον ανασχηματισμό. Σκοπιμότητες, διορθώσεις και ισορροπίες. Η νέα πολυπρόσωπη κυβέρνηση

11:13 - 07 Σεπ 2010 | Πολιτική
Τι αλλάζει με τον ανασχηματισμό. Σκοπιμότητες, διορθώσεις και ισορροπίες. Η νέα πολυπρόσωπη κυβέρνηση
Ο ανασχηματισμός περιέχει μεγάλες εκπλήξεις και η αποκωδικοποίηση του δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Αποσκοπεί σε δυο στόχους. Πρώτον να ηρεμήσουν τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ και να περιοριστούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις και δεύτερον να ενισχυθούν κάποιοι αδύναμοι υπουργοί (προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού λόγω φιλίας) οι οποίοι αποφασίστηκε να παραμείνουν αντί να απομακρυνθούν.

Είναι ασφαλώς ανασχηματισμός ισορροπιών και παίχτηκαν πολλά προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα στις 1.30 σήμερα τα ξημερώματα.

Οι Αναπληρωτές – πυροσβέστες

Αναλυτικότερα: Πρώτον εγκαταλείπεται το λιτό και περιορισμένο κυβερνητικό σχήμα και πάμε σε μια τεραστίων διαστάσεων κυβέρνηση με 25 υφυπουργούς και εξι αναπληρωτές υπουργούς. Αυτό προφανώς έγινε για να συμπεριληφθούν στην κυβέρνηση περισσότερα κομματικά στελέχη και να σταματήσει η γκρίνια  στο ΠΑΣΟΚ. Έγινε επίσης για να ενισχυθούν κάποια υπουργεία όπου μέχρι σήμερα οι υπουργοί δεν κατάφεραν να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Αυτοί είναι οι υπουργοί που ενισχύονται με αναπληρωτές. Το υπουργείο Πολιτισμού όπως και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είναι τέτοιες περιπτώσεις. Οι φίλοι του κ. Παπανδρέου, Γερουλάνος και Μπιρμπίλη ενισχύονται με κάποιους έμπειρους πολιτικούς όπως ο κ. Χυτήρης και ο κ. Σηφουνάκης για να προχωράει η δουλειά πιο αποτελεσματικά.. Η σκοπιμότητα ύπαρξης αναπληρωτών σε άλλα υπουργεία είναι διαφορετική: Η κυρία Γεννηματά μπαίνει στο υπουργείο Παιδείας για να αξιοποιηθεί η δημοφιλία της, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου η οποία δεν τα πήγε καλά στο υπουργείο Υγείας μπαίνει στο Εξωτερικών για να ενισχύσει ενα ούτως ή άλλως αδύνατο σχήμα, ο έμπειρος και πρακτικός κ. Κουτρουμάνης προφανώς και θα ρεαλιστικοποιήσει τις πολιτικές τς κυρίας Κατσέλη στο Εργασίας, το μέγεθος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι λογικό να χρειάζεται ενισχυμένο σχήμα λόγω αρμοδιοτήτων και για αυτό μπαίνει αναπληρωτής του κ. Χρυσοχοίδη ο κ. Ξυνίδης για τη Βόρειο Ελλάδα.

Νέες θέσεις και αρμοδιότητες

Πέραν αυτών ώς πολύ θετική μπορεί να κριθεί η τοποθέτηση του κ. Κουσελά στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών αφού ο νέος υφυπουργός θα αναλάβει τα έσοδα, έναν τομέα που είχε κρατήσει ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου και δεν πήγε καθόλου καλά. Το σχήμα του υπουργού Οικονομικών με έναν μόνο υφυπουργό, ήταν απο την αρχή πολύ αδύναμο και ορθώς διορθώθηκε. Η τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοίδη στη θέση της κυρίας Κατσέλη μόνο ελπίδες για ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέλλον μπορεί να γεννήσει, ενώ ο κ. Παπουτσής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Η τοποθέτηση του κ. Βούγια σε θέση υφυπουργού στο Υποδομών με αρμοδιότητα τη Βόρειο Ελλάδα αποσκοπεί όπως και του κ. Ξυνίδη στην ικανοποίηση των βορειοελλαδιτών.

Η τοποθέτηση του κ. Καρχιμάκη στη θέση του Γραμματέα του Κόμματος είναι λογική αφού ο κ. Καρχιμάκης είναι απο τα εμπειρότερα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώ η τοποθέτηση του ήπιου και λογικού Μιλτιάδη Παπαιωάννου στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι επίσης τοποθέτηση ισορροπιών.

Η ίδρυση υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και Νήσων, μάλλον χρειαζόταν και μένει να δούμε τι θα καταφέρει εκεί ο παλιός βουλευτής του Πειραιά κ. Διαμαντίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της αγροτικής ανάπτυξης, ένα στοίχημα ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία αλλά και αρκετά δύσκολο αφού θα πρέπει ο αγροτικός κόσμος να ικανοποιηθεί αφενός αλλά και να αλλάξει νοοτροπία και να εκσυγχρονιστεί κατά το δυνατόν.

Ο κ. Λοβέρδος θα αναλάβει το δύσκολο έργο του συμμαζέματος των γιατρών και του να βάλει τάξη στο χάος των νοσοκομείων και κυρίως να προωθήσει και να υλοποιήσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα στον τομέα της υγείας.

Κατά τα άλλα είναι φανερή η ενίσχυση του κ. Ραγκούση σε ένα σημαντικό υπουργείο το οποίο θα μετεξελιχθεί απο Εσωτερικών σε Προεδρίας και είναι επίσης θετική η ανάθεση των ξένων επενδύσεων στον κοσμοπολίτη υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη. Σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν πολλά να γίνουν διότι σήμερα ζούμε τη φάση της αποεπένδυσης και πρέπει να περάσουμε στη φάση της ξένης επένδυσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της οικονομίας πάντως θα έχει να δούμε που τελικά θα πάει ο κλάδος της ενέργειας, ο οποίος μάλλον θα μεταφερθεί απο την κυρία Μπιρμπίλη στον κ. Χρυσοχοίδη και αυτό θα είναι καλό, δεδομένου οτι η πράσινη κυρία Μπιρμπίλη δεν έχει ασχοληθεί μέχρι στιγμής επαρκώς με το ζήτημα της απελευθέρωσης του τομέα ενέργειας και την προώθηση ενεργειακών επενδύσεων.

Γενικά η εικόνα που προκύπτει απο τον ανασχηματισμό είναι ότι τελικά ήταν πολύ καλά μελετημένος, φανερώνει ότι ο πρωθυπουργός είχε αντιληφθεί τις αδυναμίες της κυβέρνησης και προσπαθεί να τις διορθώσει χωρίς όμως να φέρεται σκληρά – και ενδεχομένως ούτε και δίκαια μεροληπτώντας υπέρ των προσωπικών του φίλων που δεν διακίωσαν τις προσδοκίες του. Η μόνη που την πλήρωσε ήταν η κυρία Μπατζελή που δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε αποτύχει στο Αγροτικής Ανάπτυξης παρόλο που χρειάστηκε να χειριστεί ιδιαίτερα δύσκολα θέματα με τους αγρότες και τελικά μάλλον «περίσσευε».

Γρηγόρης Νικολόπουλος 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:01 - 07 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.