ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν επωφελείται η Νέα Δημοκρατία από τη φθορά της κυβέρνησης

17:49 - 10 Σεπ 2010 | Πολιτική
Παρά τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια για ορισμένες από τις επιλογές της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να καταγράφει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να πανηγυρίζει καθώς η απογοήτευση των πολιτών από το δικομματικό σύστημα (η οποία είναι πιθανόν να μεταφραστεί σε πρωτοφανή ποσοστά αποχής στις εκλογές) είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που δημοσιεύτηκε στο «Ποντίκι», εμφανίζει 7,5% διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, αλλά και ποσοστό 32,5% «αδιευκρίνιστης ψήφου».  Στην πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα που διεξήχθη επί δείγματος 1.055 ενηλίκων το διάστημα 3-7/9/2010, το 26,5% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, το 19% ΝΔ, το 7% ΚΚΕ, το 5% ΛΑΟΣ, το 2,5% ΣΥΡΙΖΑ, το 2,5% τους Οικολόγους Πράσινους, το 5% δηλώνει "άλλο", ενώ στο 32,5% ανέρχεται η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος. Το 52% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει "μέτρια έως πολύ καλή" την απόδοση της κυβέρνησης στην οικονομία έναντι 47%, που την χαρακτηρίζει "κακή έως πολύ κακή". Ακόμη, το 69% των ερωτηθέντων αξιολογεί ως αρνητικές τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία και θετικές μόνο το 23%. Επίσης, σε ερώτηση ποιον θα ψήφιζαν για υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής στο β΄γύρο των εκλογών, ανάμεσα στους κκ Σγουρό και Κικίλια , ο κ. Σγουρός λαμβάνει 27%, ο κ. Κικίλιας 18%, το 22% δηλώνει "αναποφάσιστοι", το 15% "λευκό-άκυρο", το 16%, "αποχή" και το 2% δεν απάντησε. Στο ίδιο ερώτημα για το Δήμο της Αθήνας το 31% δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον κ. Κακλαμάνη, το 27% τον κ. Καμίνη, αναποφάσιστοι δήλωσαν το 15% , "λευκό-άκυρο" το 12%  και "αποχή " 13%. Εφόσον η εικόνα αυτή επαληθευθεί και στις "κάλπες", τότε η μάχη για το Δήμο της Αθήνας προμηνύεται δύσκολη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταρείας Public Issue που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, το 27% θεωρεί περισσότερο ικανή μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το 7% μια κυβέρνηση Ν.Δ. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι τόσο από την κυβέρνηση (80%), όσο και από την αντιπολίτευση (88%). Παρά ταύτα, δεν διατυπώνεται ισχυρό αίτημα για εκλογές. Μόλις το 21% εκτιμούν πως μάλλον χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες, έναντι 72% που απαντά αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων δείχνει σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει το 44%, έναντι 27% της Ν.Δ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%, οι Οικολόγοι με 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2%. Καταγράφεται, ωστόσο, ισχυρό ποσοστό αποχής, που φθάνει το 33%. Η απογοήτευση των πολιτών είναι ισχυρή και όσον αφορά την άσκηση αντιπολίτευσης. Το 22% απαντά ότι κανένα από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν μπορεί να κάνει καλή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σήμερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.