ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

09:28 - 16 Σεπ 2010 | Πολιτική
Η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, αλλά και οι σχέσεις της ευρωπαϊκής κοινότητας με τους στρατηγικούς της εταίρους αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη από χθες ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους "27" ηγέτες της ΕΕ, η Σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας, κατά την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν πιο τακτικά τα θέματα των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με μία εισαγωγική τοποθέτηση του Χ. Ρόμπαι και του Προέδρου της Επιτροής Ζοζέ Μπαρόζο για τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ και τη νέα ώθηση που θα πρέπει να δοθεί στις εξωτερικές σχέσεις.

Επιπλέον, οι "27" θα εξετάσουν τις επικείμενες Συνόδους της ΕΕ με την Κίνα, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ινδία, καθώς και την Ευρωασιατική Συνάντηση (ASEM) που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το ζήτημα των στρατηγικών εταίρων αποσκοπεί, κατά βάση, στην ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τουρκίας, κάτι το οποίο επιδιώκει κυρίως η Μ. Βρετανία, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο Ρόμπεϊ θα παρουσιάσει στους "27" ηγέτες την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ομάδα Δράσης στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της αυτοματοποίησης των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικώς απείθαρχα κράτη - μέλη, ενώ αναμένεται να εξεταστούν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οικονομικών ζητημάτων.

Η οριστική έκθεση της Ομάδας Δράσης, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, από τον Πρόεδρο Ρόμπεϊ.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα της Συνόδου:

9:15 π.μ. Άφιξη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων (κτήριο Justus Lipsius)

10:00 π.μ. Συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

10:15 π.μ. Οικογενειακή φωτογραφία

10:30 π.μ Πρώτη Σύνοδος εργασιών

1:30 μ.μ. Γεύμα εργασίας

3:30 μ.μ. Δεύτερη Σύνοδος εργασιών

4.30 μ.μ. Συνεντεύξεις Τύπου Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Εθνικών Αντιπροσωπειών

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.