ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπανδρέου: Υποφέρουμε αλλά…

12:03 - 16 Σεπ 2010 | Πολιτική
Παπανδρέου: Υποφέρουμε αλλά…
(upd 2) «Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και παράλληλα έχουν δρομολογηθεί ουσιαστικές αλλαγές», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.    
«Είμαστε σε καλό δρόμο, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο. Υποφέρουμε, αλλά σημειώνουμε  πραγματική πρόοδο, πραγματική αλλαγή. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή και η Ευρώπη θα βγει  επίσης πιο δυνατή», ανέφερε , μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη βελγική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο  Κορυφής της ΕΕ.

Παπακωνσταντίνου στους Financial Times: Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους

Την ίδια στιγμή, αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στους Financial Times, που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απορρίπτει το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη. «Η αναδιάρθρωση δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε πολύ περισσότερες επιπλοκές» δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να αντιληφθούν πόσο θα κόστιζε στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη μια χρεοκοπία της χώρας».

«Εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, γιατί τότε οι επενδυτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιο από τα ευρωπαϊκά κράτη; (Η χρεοκοπία της Ελλάδας) θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στην ενότητα της Ευρωζώνης» τόνισε.

Παπακωνσταντίνου στη Wall Street Journal: Το πακέτο στήριξης δεν αποτελεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμη λύση

Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές και την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό, παραδέχθηκε σε άλλη συνέντευξή του - στην εφημερίδα Wall Street Journal - ο υπουργός Οικονομικών.

Στα θετικά ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει προβάδισμα, καθώς έχει ήδη μειώσει το έλλειμμά του προϋπολογισμού λίγο περισσότερο από το ήμισυ του στόχου των 12 δισ. ευρώ που έχει θέσει για το 2010.

Για την ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία ο υπουργός τόνισε: «Είναι απίθανο να αποσύρεις 12 δισ. ευρώ από την οικονομία, μέσω της μείωσης των δαπανών και της αύξησης της φορολογίας και να μην προκληθεί κάποια ζημιά».

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ δύσκολες και σκληρές τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για μείωση των συντάξεων, περικοπή των μισθών στον δημόσιο τομέα και αύξηση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. «Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια καταστροφή» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως χωρίς τον μηχανισμό στήριξης η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε πτώχευση.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:20 - 16 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.