ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπανδρέου: «Η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο εξυγίανσης»

20:51 - 16 Σεπ 2010 | Πολιτική
«Η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο εξυγίανσης», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν τα θέματα των στρατηγικών εταίρων της Ε.Ε. και της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι «στις συζητήσεις που έγινε, φάνηκε η βούληση των στρατηγικών εταίρων (όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα). Ένα ζήτημα που αφορά πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ισορροπίες των δυνάμεων αλλάζουν, γίνεται πολυπολικός ο πλανήτης. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης. Επίσης, θα πρέπει να υιοθετηθούν κοινές αξίες, κοινοί στόχοι. Θα πρέπει να εστιάσουμε σε θέματα όπως οικονομική κρίση, κλιματική αλλαγή, κοινωνικά προβλήματα, αντιμετώπιση κρίσεων κ.ά.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα ήταν αυτό της οικονομικής διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισα δύο πράγματα: το θέμα των κυρώσεων. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για το θέμα των κυρώσεων, όμως το θέμα των ελλειμμάτων είναι μόνο μία πλευρά στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης μίας χώρας. Χρειάζεται μία υπεύθυνη διαχείριση, υπεύθυνη στρατηγική ανάπτυξης, υπεύθυνη μετάβαση στην πράσινη οικονομία: μία συνολική πολιτική υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εργαλεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΕ είναι τα πράσινα ομόλογα, ο φόρος συναλλαγών και ο φόρος επί των αεριών που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όσον αφορά στις κυρώσεις, δεν θα πρέπει να είναι μόνο κατά των κρατών-μελών, αλλά εναντίον του τραπεζικού συστήματος, όταν αυτό δεν συμμορφώνεται σε κάποια ζητήματα, όπως στο θέμα της φοροδιαφυγής.»

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η χώρα μπαίνει σε περίοδο εξυγίανσης. Το πρόβλημα είναι η διακυβέρνηση της χώρας, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η ανομία που υπήρχε.

Απαιτείται σωστή διαχείριση των πραγμάτων. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα».

«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, με επώδυνο τρόπο, αλλά πραγματοποιούμε πραγματική πρόοδο και πραγματικές αλλαγές», δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποείται στις Βρυξέλλες. Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη και η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.