ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δοκιμάζονται οι αντοχές της κοινωνίας και της Πολιτείας - Απειλούν να Ανατινάξουν τα οχήματά τους οι Συντεχνίες των Βυτιοφορέων

08:15 - 20 Σεπ 2010 | Πολιτική
Στο έλεος των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί και εκατομμύρια καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς πάνω από 800 βαρέα οχήματα έχουν παραταχθεί στις Εθνικές οδούς, προκαλώντας απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Τα συνδικαλιστικά σωματεία του χώρου έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των χερσαίων μεταφορών, την Τετάρτη. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένταση στη λεωφόρο Αθηνών, καθώς οι βυτιοφορείς απειλούν ότι θα βάλουν φωτιά στα οχήματά τους, αν η αστυνομία δεν τους επιτρέψει να κάνουν μηχανοκίνητη πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα από 840 φορτηγά και βυτιοφόρα βρίσκονται παραταγμένα στις εθνικές οδούς, σε ολόκληρη τη χώρα. Στις εισόδους της Αθήνας, επικρατεί το αδιαχώρητο και η ταλαιπωρία των οδηγών δεν έχει τέλος. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων προαναγγέλλουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή την Τρίτη, ενώ για την Τετάρτη -ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου- επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν τη μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, κάτι που άλλωστε αποτόλμησαν χωρίς επιτυχία και σήμερα, αφού παρενέβη έγκαιρα η αστυνομία.

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν, εν τω μεταξύ, οι καταγγελίες για προπηλακισμούς, απειλές, ακόμη και επιθέσεις που δέχονται οδηγοί φορτηγών που δεν μετέχουν στις κινητοποιήσεις από συναδέλφους τους που έχουν ακινητοποιημένα τα φορτηγά τους στα σημεία συγκέντρωσης. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων καταγγέλλουν μαφιόζικες πρακτικές εις βάρος τους. Όπως λένε, έχουν καταγγείλει στην αστυνομία ότι μπράβοι, υπό την απειλή όπλων, έσπασαν τον αποκλεισμό για να περάσουν βυτιοφόρα ιδιωτικών εταιριών.

Την ίδια ώρα, εμφανείς είναι πλέον οι ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών, μεταξύ των οποίων και φάρμακα, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Πάντως προς το παρόν δεν παρατηρούνται ακόμη σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, καθώς τα πρατήρια εξυπηρετούνται από τα βυτιοφόρα των εταιριών πετρελαιοειδών.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι αν οι ιδιοκτήτες φορτηγών δεν αποχωρήσουν από το μπλόκα μέχρι την Τετάρτη, τότε α) θα απομακρύνει βιαίως τα οχήματα από τους δρόμους, με την παρουσία εισαγγελέα, β) θα καταθέσει άμεσα τροπολογία στη Βουλή, με την οποία θα αίρει την μεταβατική περίοδο των τριών ετών και θα απελευθερώνει άμεσα το επάγγελμα, γ) θα επιβάλει τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε όσους δεν εφαρμόζουν την επίταξη και δ) θα δώσει άδεια στα φορτηγά Ι.Χ. να εκτελούν το μεταφορικό έργο των φορτηγών Δ.Χ.

Φυσικά, αυτά που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει απειλές δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή του Νόμου. Δυστυχώς όμως, η προοπτική εφαρμογής του Νόμου στη χώρα μας, έχει καταντήσει να θεωρείται απειλή...

Τελευταία τροποποίηση στις 12:45 - 20 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.