ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ιρλανδία - "90% πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας στη δεκαετία"

08:06 - 27 Σεπ 2010 | Πολιτική
Στο Δουβλίνο είναι στραμμένα αυτήν την εβδομάδα τα βλέμματα των αγορών, καθώς η Ιρλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων και το μέλλον της διαβόητης πλέον Anglo Irish Bank, η οποία πρωταγωνίστησε στο δράμα της κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων στη χώρα. Αν οι αγορές δεν ικανοποιηθούν από τις αποφάσεις που θα γνωστοποιηθούν έως την Πέμπτη, τότε οι ψίθυροι της προηγούμενης εβδομάδας για προσφυγή της Ιρλανδίας στο ΔΝΤ, δεν θα είναι πια ψίθυροι.

Όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, χθες βρίσκονταν σε εξέλιξη μαραθώνιες διαβουλεύσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Δουβλίνο για το θέμα της Anglo Irish. Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των χρεών της τράπεζας θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη χρηματοδότηση των υπόλοιπων Ιρλανδικών τραπεζών, η οποία εξάλλου δυσχεραίνεται και από την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ύφεσης, σε πείσμα όλων των προβλέψεων των αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας θα τετραπλασιαστεί σε μία τετραετία (από 25% του ΑΕΠ προ κρίσης, σε 100% μέχρι το 2012), ενώ οι επισφάλειες των Ιρλανδικών τραπεζών δεν έχουν ακόμη γίνει πλήρως γνωστές στους επενδυτές. Το Δουβλίνο στήριζε πολλά στην ανάκαμψη των αναπτυξιακών ρυθμών, αλλά οι ελπίδες διαψεύστηκαν. Η κυβέρνηση έχει ισχνή πλειοψηφία μόλις δύο εδρών στη Βουλή, με συνεχείς αποχωρήσεις βουλευτών και οι αναλυτές τη χαρακτηρίζουν πλέον «κυβέρνηση υπό διάλυση». Οι πολίτες έχουν αντέξει με στωικότητα μέχρι στιγμής τρεις συνεχείς προϋπολογισμούς λιτότητας, αλλά ακόμη και τα δικά τους όρια αντοχών εξαντλούνται.

Στο μεταξύ, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα, σταδιακά υποχωρεί και τη θέση της παίρνει η βεβαιότητα: πρόκειται όμως για τη βεβαιότητα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μας είναι αναπόφευκτη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Αθήνας, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει επαίνους από το εξωτερικό. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (US Council on Foreign Relations), το οποίο επικαλούνται οι Financial Times, η πιθανότητα αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους μέσα στην επόμενη δεκαετία εκτιμάται ότι φτάνει αυτή τη στιγμή το 90%.

Τα επιτόκια δανεισμού για τις περισσότερες περιφερειακές ευρωπαϊκές οικονομίες είναι υψηλότερα απ’ ότι ήταν πριν από την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα CDS είναι υψηλότερα για την Πορτογαλία απ’ ότι είναι για το Λίβανο ή το Ντουμπάι και χαμηλότερα για την Κολομβία απ’ όσο για το Βέλγιο.

Μέσα σε όλα αυτά, αναμένεται ανά πάσα στιγμή και η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει Γερμανοί πολίτες και φορείς κατά της συμμετοχής της χώρας στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αν, ω μη γένοιτο, η απόφαση κάνει δεκτές τις προσφυγές, ή θέσει χρονικούς περιορισμούς στη Γερμανική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, τότε δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε άμεσα στην χαοτική κατάσταση που επικρατούσε τον περασμένο Απρίλιο...

Τελευταία τροποποίηση στις 12:48 - 27 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.