ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εσωκομματικές αναταράξεις στη Ρηγίλλης

13:33 - 16 Νοε 2010 | Πολιτική
Σε νέο κύκλο εσωστρέφειας κινδυνεύει να εισέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, σύμφωνα με πολλά στελέχη του, οι θριαμβολογίες του κ. Α. Σαμαρά περί “ολικής επαναφοράς” στον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αποδείχθηκαν πρόωρες. Όπως επεσήμανε ο Α. Σπηλιωτόπουλος, η “Ν.Δ. πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια έθεσε”, ενώ ακόμη και ο παραταξιακός τύπος παραδέχεται ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εντυπώσεις.

Αναμφισβήτητα, τα μεγαλύτερα επικοινωνιακά πλήγματα ήταν η απώλειες των παραδοσιακών “Γαλάζιων Κάστρων”, δηλαδή των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Πελοποννήσου, ιδιαίτερης πατρίδας του ίδιου του κ. Σαμαρά, αλλά και των δύο αντιπροέδρων του κόμματος. Εξάλλου, η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ σε οκτώ περιφέρειες (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), έναντι πέντε της Ν.Δ εδραιώνει την άποψη ότι το κυβερνών κόμμα παραμένει αυτό με τη μεγαλύτερη εκλογική επιρροή. Άλλωστε, τρεις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες ημέρες, τοποθετούν την ψαλίδα στο 4, 4,3 και 4,9% αντίστοιχα.

Πάντως, από τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου του κόμματος, Π. Παναγιωτόπουλου, διεφάνη ότι η Ν.Δ θα εμμείνει στην αντιμνημονιακή της ρητορική, αλλά και στην άποψη ότι η ψαλίδα της με το ΠΑΣΟΚ έχει μειωθεί σε λιγότερο από δύο μονάδες, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση επικράτησε στους 33 από τους 52 νομούς της χώρας στον α΄ γύρο.

Παράλληλα, αναζητούνται οι υπεύθυνοι για τις “χαμηλές πτήσεις” των υποψηφίων της Ν.Δ στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έκδηλη είναι η οργή για τη στάση της κυρίας Μπακογιάννη, αλλά και των βουλευτών της Ν.Δ που την υποστηρίζουν (π.χ Έλσα Παπαδημητρίου), οι οποίοι κατηγορούνται ότι πολέμησαν λυσσαλέα τους κομματικούς υποψηφίους. Οι λογαριασμοί της Ρηγίλλης με το στρατόπεδο της πρώην υπουργού εξωτερικών αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο τέλος της εβδομάδας όταν και θα ανακοινωθεί η ίδρυση του κόμματός της. Ήδη, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά είναι προετοιμασμένοι για αυτομολήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ στον νέο φορέα. Αιχμές αφήνονται από ορισμένους και κατά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ενώ για την Αθήνα, κατηγορείται ο ίδιος ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος “απογοήτευσε τα αστικά στρώματα με τις επιδόσεις του ως δήμαρχος και δεν κατάφερε να συσπειρώσει την κεντροδεξιά με το ανεξάρτητο προφίλ του”. Για τη Θεσσαλονίκη, οι ευθύνες για την ήττα αποδίδονται στις “αμαρτίες” του απερχόμενου δημάρχου, κ. Παπαγεωργόπουλου, ενώ έντονος είναι και ο προβληματισμός για την απροσδόκητη ήττα της Ν.Δ στο Βόρειο Αιγαίο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον βέβαιο μετά τις εκλογές, ότι ο χώρος της κενροδεξιάς οδεύει προς τριχοτόμηση, γεγονός που δεν αποκλείεται να έχει – μεσοπρόθεσμα – αποτελέσματα ντόμινο και στην κεντροαριστερά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.