ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο διαμέρισμα στην πολυκατοικία της Κεντροδεξιάς

09:14 - 22 Νοε 2010 | Πολιτική
Τη σύσταση αμιγώς φιλελεύθερου πολιτικού φορέα ανακοίνωσε χθες η πρώην υπουργός εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Η “Δημοκρατική Συμμαχία”, όπως ονομάζεται το νέο κόμμα, έχει, σύμφωνα με την ιδρυτή του, σκοπό να απευθυνθεί τόσο σε ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς, όσο και της κεντροαριστεράς, αφού αυτο-τοποθετείται στο κέντρο του ιδεολογικού φάσματος.

Στην ομιλία της, ενώπιον αρκετών χιλιάδων ακροατών, στο θέατρο Μπάτμιντον, η άλλοτε υποψήφια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διεγράφη λόγω της υπερψήφισης του Μνημονίου, άσκησε σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για λαϊκισμό απέναντι στην προοπτική χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και στην κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε ανεπάρκεια. Εντύπωση προκάλεσαν οι προγραμματικές της δηλώσεις, οι οποίες κινούνται σε ξεκάθαρα φιλελεύθερη τροχιά, καθώς η κυρία Μπακογιάννη πρότεινε την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή, “στην περιοχή του 20%”, τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1/3 σε βάθος δεκαετίας, την καθιέρωση συνταγματικού περιορισμού που θα απαγορεύει τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, αλλαγές στη συνδικαλιστική νομοθεσία και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ανάλογες απόψεις μέχρι στιγμής δεν είχαν συναντήσει ευρύ ακροατήριο στη χώρα μας, όπως διεφάνη και από τη “Δράση” του Στέφανου Μάνου και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Ερωτηματικό παραμένει αν η κρίση θα αλλάξει τις διαμορφωμένες ιδεολογικές ισορροπίες.

Εξίσου αμφίβολο είναι αν η κυρία Μπακογιάννη θα καταφέρει να συσπειρώσει εκσυγχρονιστικές δυνάμεις του τόπου, με δεδομένο ότι και η ίδια, αλλά και τα μεγάλα και μεσαία στελέχη της Ν.Δ που την στηρίζουν (και τους στηρίζει), θεωρείται ότι ανήκουν στο λεγόμενο “πολιτικό κατεστημένο”. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόντες στη χθεσινή εκδήλωση ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Κώστας Κιλτίδης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, οι πρώην βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ Γιώργος Καλός, Γιώργος Παπαγεωρίου, Στέλιος Νικηφοράκης και Θ. Βασιλείου, ο πατέρας του νυν βουλευτή της ΝΔ και πρώην βουλευτής Ανδρέας Καραγκούνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κοτσώνης.

Τα χρώματα του νέου κόμματος είναι το μπλε και το πορτοκαλί και σήμα του η Ελιά. Το ιδρυτικό του συνέδριο θα διεξαχθεί τον Μάρτιο. Στόχος του είναι να μπει στη Βουλή συμμετάσχει σε συμμαχικές κυβερνήσεις, αφού, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει η κυρία  Μπακογιάννη, θεωρεί ότι ο δικομματισμός πνέει τα λοίσθια. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν θα εγκαταλείψουν τη Νέα Δημοκρατία και θα προσχωρήσουν σε αυτό νυν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, ο πολιτικός σχεδιασμός της Ρηγίλλης έχει δώσει εντολή να μην σχολιάζεται εκτενώς το νέο κόμμα, ώστε να μην πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας “στα δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ”, όπως χαρακτηρίζεται η κυρία Μπακογιάννη και ο ΛΑ.Ο.Σ.


Δείτε εδώ αναλυτικά την ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη και την ιδρυτική Διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας
Τελευταία τροποποίηση στις 22:08 - 22 Νοε 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.