ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Βρώμικος Χώρος της Καθαριότητας

11:19 - 09 Δεκ 2010 | Πολιτική
Ο Βρώμικος Χώρος της Καθαριότητας
Υποχώρησαν – προσωρινά τουλάχιστον – οι υπάλληλοι καθαριότητας στους δήμους, μπροστά στην αμετακίνητη στάση του Υπουργείου Εσωτερικών και ανέστειλαν από σήμερα το πρωί τις κινητοποιήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι διεκδικούν παράταση των συμβάσεών τους, όπως συμβαίνει κάθε γιορτές, επειδή δεν “υπάρχει χρόνος” να γίνει προκήρυξη για νέους συμβασιούχους. Πρόκειται φυσικά για ένα καθεστώς ομηρίας, αλλά και συναλλαγής ανάμεσα στους δημάρχους και τους υπαλλήλους, με τους μεν να εξασφαλίζουν την παράταση της σύμβασης εργασίας των δε, “παραμελώντας” να κάνουν νέες προκηρύξεις.

Μπροστά στο χάος που δημιουργείται με τους ξέχειλους κάδους, κάθε τέλος του έτους, η Πολιτεία και το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχωρούν και ανέχονται την παράνομη πρακτική της παράτασης των συμβάσεων χωρίς νέα προκήρυξη. Περιττό βέβαια να αναφερθεί ότι πολλοί μόνιμοι υπάλληλοι που προσελήφθησαν για αυτήν τη δουλειά ακριβώς, έχουν καταφέρει να πάρουν μεταθέσεις, ή άτυπες “προαγωγές”. Εξ ου και το θέμα των συμβασιούχων είναι τόσο μείζον, ώστε να εκτελεστεί το έργο της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμάτων.

Αυτή τη χρονιά όμως, το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει στον συνήθη εκβιασμό. Ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια του Νικήτα Κακλαμάνη στην προκήρυξη νέων συμβάσεων και απαντά στο αίτημα για παράταση, λέγοντας στην ουσία “ας προσέχατε”. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα σε περίπτωση που επαναληφθεί η ίδια κατάσταση και στις γιορτές, στρεφόμενος νομικά ενδεχομένως και κατά του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων. Ο κ. Κακλαμάνης επικαλέστηκε, ως συνήθως, την έλλειψη πόρων και επέρριψε τις ευθύνες στο ΥΠΕΣ.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα νικήσει σε αυτό το ιδιότυπο “μπρα ντε φερ”. Δεν αποκλείεται οι εργαζόμενοι στους ΧΥΤΑ να επαναλάβουν την πρακτική της ιδιότυπης “λευκής απεργίας”, αποδεχόμενοι τα απορρίμματα με ρυθμούς χελώνας, αφού επικαλούνται υπερβολικό φόρτο εργασίας, ελλείψει συμβασιούχων. Το μόνο σίγουρο είναι, πρώτον, ότι η ευθύνη της καθαριότητας θα περάσει με τον “Καλλικράτη” στις περιφέρειες και, δεύτερον, ότι, μέχρι τότε, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ξεκινάει τη θητεία του την 1η Ιανουαρίου, με ένα ακανθώδες ζήτημα να αντιμετωπίσει.



Νικηφόρος Μαλεβίτης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 09 Δεκ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.