ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Β. Όρμπαν

13:52 - 13 Δεκ 2010 | Πολιτική
Συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γ. Α. Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν αρκετά ευρωπαϊκά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το θέμα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, τη διεύρυνση της ΕΕ και τη μετανάστευση εντός των κρατών-μελών της.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον μηχανισμό στήριξης «που τους τελευταίους μήνες και λόγω της κρίσης στην Ελλάδα και όχι μόνο, στην Ευρωζώνη, έχει γίνει κεντρικό θέμα για την πορεία της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής οικονομίας και της Ευρωζώνης».

Επεσήμανε ακόμη ότι την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή «θα έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε για το θέμα της αλλαγής στη Συνθήκη τη Λισαβόνας» και πρόσθεσε ότι η ουγγρική προεδρία θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την «αμέριστη» συμπαράσταση της χώρας μας προς την Ουγγαρία -η οποία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο- για τους στόχους που θέλει να διεκπεραιώσει για την ΕΕ, σε αυτή τη «μεγάλη οικογένεια που τόσα πολλά έχει και μπορεί να κάνει».

Ο κ. Όρμπαν που εντόπισε δυσκολίες στην οικονομία της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, ανέφερε ότι: «Καταλαβαίνουμε ότι για κάθε χώρα χρειάζεται ένα ειδικό μείγμα οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων, αλλιώς δεν μπορούμε να επιτύχουμε» και ευχήθηκε η Ελλάδα να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση και να ενταχθεί και πάλι στις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ανέφερε δε ότι πρέπει να γίνει η τροποποίηση της Συνθήκης για την οποία συμφώνησαν με τον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να είναι περιορισμένη.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το θέμα της ενταξιακής πορείας των βαλκανικών χωρών είναι προτεραιότητα για την ΕΕ και σίγουρα για την Ελλάδα και την Ουγγαρία.

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διεύρυνση συζήτησαν και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, «κάτι που στηρίζουμε με τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν και για το Κυπριακό, εν όψει και της συνάντησης του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η μετανάστευση εντός των συνόρων της ΕΕ, για την οποία ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη για «συστηματική ευρωπαϊκή πολιτική».

Τον πρωθυπουργό συνόδευε στη συνάντησή του με τον κ. Ορμπαν, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.