ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Σφήνα" Παπανδρέου στο υπουργικό για το νόμο περί ευθύνης υπουργών - Παραπέμπονται οκτώ πρώην υπουργοί από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. για την υπόθεση Siemens

19:51 - 19 Ιαν 2011 | Πολιτική
(upd) Εσπευσμένα επανέφερε το θέμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών ο πρωθυπουργός, με τις αλλαγές του, αυτές που επιτρέπονται από το Σύνταγμα, να συζητούνται αυτή την ώρα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παρόλο που το συγκεκριμένο θέμα ήταν προγραμματισμένο για το τέλος του ερχόμενου μήνα.

Το θέμα χειρίζονται κατ’ εντολή του πρωθυπουργού εδώ και λίγες μέρες οι Χάρης Καταστανίδης και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ οι πληροφορίες θέλουν την οποιαδήποτε εξέλιξη να σχετίζεται και με το πόρισμα για την υπόθεση Siemens, το οποίο παραδίδεται αύριο από την Εξεταστική Επιτροπή στον πρόεδρο της Βουλής.

Η κυβέρνηση έχει έτοιμες τις αλλαγές του νόμου περί ευθύνης υπουργών, οι οποίες θα παρουσιαστούν στους αρμόδιους συντάκτες μετά την παρουσίασή του στο συμβούλιο και ακολούθως θα συνεχιστεί η συζήτηση των υπουργών με θέμα των κλειστών επαγγελμάτων.

 

Τι περιλαμβάνει το ν/σ περί ευθύνης υπουργών

 

Δέσμευση της περιουσίας των υπουργών αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους από τη Βουλή εφόσον τα αδικήματα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, υποχρεωτική κατάσχεση του οικονομικού τους οφέλους ,αλλά και δυνατότητα να απαγορεύεται η έξοδός τους από τη χώρα προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών που παρουσίασε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Το υπουργείο προχώρησε σε αλλαγές του νόμου δεσμευόμενο να προχωρήσει και σε τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος αμέσως μόλις αυτό καταστεί εφικτό, στην αναθεωρητική δηλαδή Βουλή, ώστε να λογοδοτούν και να μην έχουν προνομιακή μεταχείριση έναντι των υπολοίπων πολιτών οι επίορκοι υπουργοί και υφυπουργοί.

Για τις μεταβολές που περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι οποίες και συγκέντρωσαν την ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία της, η Κυβέρνηση απαντά στην εύλογη απαίτηση των πολιτών να καταστεί αποτελεσματική η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος.

Συνοπτικά, οι αλλαγές που προτείνονται για την ευθύνη των Υπουργών είναι οι ακόλουθες:

1. Κατάργηση όλων των εξαιρετικά σύντομων παραγραφών. Ειδικότερα, ο ισχύων νόμος προβλέπει πενταετή παραγραφή ακόμα και για τα κακουργήματα. Η θέσπιση της ειδικής αυτής παραγραφής, προς όφελος των Υπουργών, δε δικαιολογείται και ούτε άλλωστε επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου η παραγραφή για αδικήματα Υπουργών είναι ίδια με την παραγραφή που ισχύει για όλους. Βεβαίως δεν μπορεί να αλλάξει η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 παρ. 2 Συντ. αποσβεστική προθεσμία.

2. Επιβολή περιοριστικών όρων. Με τον ισχύοντα νόμο απαγορεύεται η βίαιη προσαγωγή, σύλληψη, προσωρινή κράτηση και επιβολή περιοριστικών όρων σε βάρος Υπουργών. Οι πρώτες τρεις απαγορεύσεις φαίνονται πράγματι δικαιολογημένες, ώστε να αποφεύγεται πιθανή δυσανάλογη βλάβη στην πολιτική ζωή σε σχέση με το δικονομικό όφελος στο οποίο στοχεύουν. Ωστόσο η απαγόρευση επιβολής περιοριστικών όρων, όπως είναι λ.χ. η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, δε φαίνεται δικαιολογημένη, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σε άλλες χώρες πολιτικά πρόσωπα διέφυγαν στο εξωτερικό.

3. Υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού οφέλους. Προστίθεται νέα διάταξη στο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την οποία, η Επιτροπή της Βουλής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση διατάσσει υποχρεωτικά την κατάσχεση του οικονομικού οφέλους που συνεπάγεται η διερευνώμενη αξιόποινη πράξη.

4. Δημιουργία Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Προτείνεται η δημιουργία τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου πριν από τη σύσταση της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών και έχει ως έργο να προβεί στο νομικό έλεγχο των στοιχείων και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους και μετά να γνωμοδοτήσει εάν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης πιθανής ποινικής ευθύνης Υπουργού. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία νομικής και ουσιαστικής επεξεργασίας των κατηγοριών, ώστε να παρέχονται περισσότερες εγγυήσεις για ορθή απόφαση σχετικά με την αναγκαιότητα σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

5. Δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος Υπουργού ή Υφυπουργού με απόφαση του ανακριτή, εφόσον η δίωξη αφορά κακουργηματική πράξη.

 

Οκτώ πρώην υπουργοί από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. θα παραπεμθούν για την υπόθεση της Siemens

 

Τέσσερις πρώην υπουργοί από κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να παραπεμφθούν για την υπόθεση της Siemens. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, από το ΠΑΣΟΚ θα παραπεμθούν οι Τάσος Μαντέλης, Γιάννος Παπαντωνίου, Χρίστος Βερελής και Νίκος Χριστοδουλάκης.

Αντίστοιχα από τη ΝΔ οι Χρίστος Μαρκογιαννάκης, Μιχάλης Λιάπης, Γιώργος Βουλγαράκης και Γιώργος Αλογοσκούφης. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αναμένεται να κατατεθεί αύριο.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών διαμορφώθηκε από τη Βουλή κι όχι από δικαστές

 

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), με αφορμή τις δηλώσεις βουλευτή (το όνομα του οποίου δεν κατονομάζεται) σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφορικά με το ποιος φέρει τις ευθύνες για την ατιμωρησία τυχόν ένοχων πολιτικών προσώπων, όπου επισημαίνει ότι "έχει παγιωθεί τον τελευταίο καιρό ως επικοινωνιακή τακτική ορισμένων η απονομή ευθυνών στη Δικαιοσύνη σχετικά με την ατιμωρησία πολιτικών προσώπων εμπλεκομένων σε σκάνδαλα". Ακόμη, η ΕΔΕ πληροφορεί "ακόμη μια φορά τον ελληνικό λαό" ότι "οι ευθύνες για τα αποτελέσματα αυτά ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς που έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνουν την ατιμωρησία τους". Η Ένωση προσθέτει επίσης στην ανακοίνωσή της: "Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ο ισχύων νόμος για την ευθύνη υπουργών διαμορφώθηκε από τη Βουλή και όχι από το δικαστικό σώμα. Οι δικαστές, συνεπώς, δεν μπορούν να παρανομήσουν κατά την εφαρμογή του, σε διάψευση των προσδοκιών αλλά και των συνηθειών ορισμένων". Η ανακοίνωση της ΕΔΕ καταλήγει: "Ως εκ τούτου, οι πολιτικοί, που μέχρι τώρα επιφύλαξαν στους εαυτούς τους το προνόμιο να έχουν και την πίτα και το μαχαίρι, ας κάνουν επιτέλους την αυτοκριτική τους και ας σταματήσουν να στοχοποιούν τους δικαστές και μάλιστα στις ύποπτες ημέρες που ζούμε. Ίσως έτσι επιτύχουν την ύστατη ώρα της απαξίωσης στα μάτια του λαού, να περισώσουν κάτι από την αξιοπιστία τους. Για να φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο".

Τελευταία τροποποίηση στις 20:52 - 19 Ιαν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.