ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακόσια ευρώ πρόστιμο η μη πληρωμή διοδίων, πλημμέλημα η λαθρεπιβίβαση- Κόντρα Παπανδρέου- αριστεράς για τους "τζαμπατζήδες"

13:56 - 11 Φεβ 2011 | Πολιτική
Σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μετατρέπεται η άρνηση πληρωμής διοδίων, για την οποία το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 200 ευρώ, ενώ θα μπορούν να επιβληθούν και διοικητικές κυρώσεις, όπως αφαίρεση άδειας, διπλώματος και πινακίδων, ενώ για η μη πληρωμή εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς μετατρέπεται σε πλημμέλημα, που επισύρει φυλάκιση 3 μηνών και χρηματική ποινή, σύμφωνα με όσα προβλέπει τελικά η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, κ. Δημ. Ρέππας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της Αριστεράς πως ενθαρρύνουν την ανομία των πολιτών και τη ΝΔ ότι «κλείνει το μάτι» στο κίνημα «Δεν πληρώνω». Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για ανομία, όταν η Βουλή συγκάλυψε το σκάνδαλο της Siemens.

Η τροπολογία, η οποία προστίθεται στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες μετατρέπει την μη πληρωμή κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες σε πλημμέλημα και την άρνηση καταβολής διοδίου σε παράβαση του ΚΟΚ.

«Όποιος, χωρίς την καταβολή αντιτίμου υπό τη μορφή εισιτηρίου ή οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη μορφή, χρησιμοποιεί μέσο δημόσιας συγκοινωνίας που προορίζεται για κοινή χρήση ή εισέρχεται με τον σκοπό αυτό σε χώρο όπου ασκείται έλεγχος για την καταβολή του ανωτέρω αντιτίμου με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών και με χρηματική ποινή. Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από έγκληση» αναφέρεται στην τροπολογία.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι «η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος των δημοσίων συγκοινωνιών της χώρας». «Η ηθική απαξία της συμπεριφοράς αυτής είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου ότι η εν λόγω παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας. Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητη η ποινική πρόληψη, και προτείνεται η θέσπιση ρυθμίσεων αντίστοιχων με εκείνες του άρθρου 391 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο είχε καταργηθεί με το άρθρο 1 παρ. 12β΄ του ν. 2207/1994, όταν οι εν γένει συνθήκες ήταν διαφορετικές και είχε θεωρηθεί ότι επαρκούσαν οι διοικητικές κυρώσεις για να αποτρέψουν την παραβατική συμπεριφορά» επισημαίνεται.

Στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (άρθρο 29 του ν. 2696/1999) προστίθεται η εξής παράγραφος:

«Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες που διακρίνονται με ειδικές πινακίδες σήμανσης χωρίς την καταβολή διοδίου τέλους, όταν και όπου προβλέπεται η καταβολή αυτή. Για την καταβολή του διοδίου τέλους είναι υπόχρεοι εις ολόκληρον ο κύριος και ο οδηγός του οχήματος. Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που τη διαπιστώνουν είτε αυτοπροσώπως»

Στην αιτιολόγηση της απόφασης τονίζεται ότι «η με οποιοδήποτε τρόπο άρνηση ή αποφυγή πληρωμής διοδίων τελών σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες συνιστά αποκλίνουσα συμπεριφορά που προκαλεί κωλυσιεργία, επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία αλλά και την ασφάλεια και λειτουργία της συγκοινωνιακής εγκατάστασης». «Προς τούτο συνιστάται η θέσπιση ρητής απαγόρευσης και εντεύθεν η απειλή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Η προτεινόμενη διάταξη εντάσσεται συστηματικά στο άρθρο 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπου και ρυθμίζεται η εν γένει κίνηση οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες», αναφέρεται. «Η παράβαση μπορεί να διαπιστώνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα με αυτοπρόσωπη παρουσία κατά τη διάπραξή της ή κατόπιν ελέγχου του οχήματος. Σε κάθε περίπτωση η παράβαση βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και συνεπάγεται για τον παραβάτη την επιβολή του διοικητικού προστίμου που προβλέπεται στο τέλος της παραγράφου 11 του άρθρου (200 ευρώ) και τη δυνητική επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 παρ. 2 του Κώδικα (αφαίρεση άδειας ικανότητας οδηγού, άδεια κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες)» καταλήγει.

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συναφθούν προγραμματικές προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στους συγκοινωνιακούς φορείς και τα κατά περίπτωση υπουργεία και οργανισμούς, «ώστε να διατίθεται αισθητά μειωμένο εισιτήριο σε κατηγορίες πολιτών που εμπίπτουν στην άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών.

 

"Κόντρα" Παπανδρέου- αριστεράς για τους "τζαμπατζήδες"


Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλ.Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για τις τιμές των εισιτηρίων και των διοδίων. Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της Αριστεράς πως ενθαρρύνουν την ανομία των πολιτών και τη ΝΔ ότι «κλείνει το μάτι» στο κίνημα «Δεν πληρώνω». Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για ανομία, όταν η Βουλή συγκάλυψε το σκάνδαλο της Siemens.

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της Αριστεράς ότι παροτρύνουν τους πολίτες στην ανομία και τη ΝΔ ότι «κλείνει το μάτι» στο κίνημα «Δεν πληρώνω». Μιλάτε εσείς για ανομία, όταν η Βουλή συγκάλυψε το σκάνδαλο της Siemens, απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της τροπολογίας Ρέππα προανήγγειλε, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Βήμα 99,5 ο Βασ. Παπαδόπουλος, μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού της κίνησης «Δεν πληρώνω». Απαντώντας στην ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τάξη στο χάος των αστικών συγκοινωνιών. Πρέπει να σώσουμε τα δημόσια μέσα μεταφοράς, μειώνοντας τα ελλείμματα και τις σπατάλες. Δυστυχώς, είπε ο πρωθυπουργός, η αύξηση των εισιτηρίων είναι ένα από τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Αναφερόμενος στις συμβάσεις για την κατασκευή πέντε αυτοκινητοδρόμων, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι συμβάσεις υπεγράφησαν από τη ΝΔ, πως πρόκειται για κακές συμβάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί για να σώσει τα έργα. Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς πως παροτρύνουν τους πολίτες στην ανομία. «Έχετε λαθεμένη αντίληψη. Νομίζετε πως η ανομία βοηθά τον λαό» σημείωσε ο πρωθυπουργός. τονίζοντας ότι «αυτή την ανομία πληρώνει τώρα ο ελληνικός λαός». «Σκεφτείτε πώς διαπαιδαγωγείτε τους δικούς σας ανθρώπους» είπε, ενώ κατηγόρησε και τη ΝΔ ότι «κλείνει το μάτι» σε όσους συμμετέχουν στο κίνημα «Δεν πληρώνω». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει διάλογο με τα κόμματα αλλά και τους φορείς των περιοχών όπου κατασκευάζονται οι αυτοκινητόδρομοι, ώστε να διαπιστωθούν τα περιθώρια που υπάρχουν για την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τις κατασκευαστικές εταιρείες. Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «προβλέψιμη αλλά και προκλητική» την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Μιλάτε εσείς για ανομία, όταν η Βουλή συγκάλυψε το σκάνδαλο της Siemens, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι και εκείνο είχε υπερψηφίσει ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις συμβάσεις για την κατασκευή των πέντε αυτοκινητοδρόμων. «Η κοινωνική ανυπακοή απέναντι στην αυθαιρεσία είναι κοινωνικό δικαίωμα. Τζαμπατζήδες είναι όσοι τα χρόνια της ανάπτυξης έφαγαν το καταπέτασμα» τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.