ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κυβέρνησης- Τρόικας για τα 50 δισ. - To σχόλιο της Alpha Bank

12:46 - 17 Φεβ 2011 | Πολιτική
(upd) Σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία βαραίνει το κλίμα για την Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε να αλλάξει το κείμενο του Μνημονίου σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση ζητά να φύγει από το κείμενο ο αριθμός των 50 δισ. ευρώ .

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς βαραίνει το κλίμα για την Ελλάδα από την Τρόικα, η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα είναι πλέον πολύ πιο πιεστική στην αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Αυτό που προκαλεί ρήξη στις σχέσεις της Αθήνας με την τρόικα είναι ότι στις Βρυξέλλες έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η πλειονότητα των υπουργών δεν προωθεί τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Επίσης, δυσφορία προκαλεί η αδυναμία κυβέρνησης και Ν.Δ. να συναινέσουν για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει δυσμενέστατες εντυπώσεις και η «κοκορομαχία» των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς διαπιστώνεται ότι αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμη και σε αυτονόητες λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν επίσης ότι ακόμη και μεταξύ των τεχνοκρατών της Κομισιόν συνεζητείτο χθες ότι «ενώ η Ελλάδα θα όφειλε ήδη να έχει παρουσιάσει ένα συγκροτημένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων για να μειώσει το χρέος της, εμφανίζεται σαν να αξιώνει όλες τις λύσεις από τους δανειστές της, τους οποίους μάλιστα και ενοχοποιεί για προβλήματα που μόνη της δημιούργησε». 
Ταυτόσημους προβληματισμούς εξέφραζαν κατ' ιδίαν ακόμη και υπουργοί, που ομολογούσαν ότι η κυβέρνηση εκπέμπει πανικό μετά τη συνέντευξη της τρόικας, ενώ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εθεταν το ερώτημα «αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει εκείνη πρωτίστως να κάνει κάτι για το χρέος της», με τον κ. Γ. Φλωρίδη μάλιστα να υπερθεματίζει (στην ΕΡΑ) σημειώνοντας με νόημα ότι «θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι εμείς χρωστάμε 350 δισ ευρώ και όχι οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Σουηδοί»...

Alpha Bank
Η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ξεπούλημα. Ξεπούλημα είναι η μη εκμετάλλευση των περιουσιακών μας στοιχείων, με αποτέλεσμα την πληρωμή εξαιρετικά υψηλών τόκων στους ξένους δανειστές και τον διασυρμό της χώρας σε όλο τον κόσμο. Ξεπούλημα είναι αν, σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία καταστούν εύκολη λεία στους ξένους δανειστές μας, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
«Οι δανειστές μας δεν ανησυχούν από την χρεοκοπία της χώρας επειδή ακριβώς υπάρχει η ανωτέρω περιουσία της. Ξέρουν ότι ακόμη και με χρεοκοπία της Ελλάδος δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αντίθετα, εκείνοι που θα χάσουν θα είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι που θα βρεθούν χωρίς εργασία και χωρίς προστασία», αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας.
Η συζήτηση για τα 50 δις. ευρώ έσοδα από ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μέχρι το 2015 είναι ανεδαφική, χωρίς να έχουν προσδιορισθεί τα συγκεκριμένα έργα και να έχει εκτιμηθεί η αξία τους, επισημαίνει η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Alpha Bank. 
«Ανεξαρτήτως του ύψους των αναμενόμενων εσόδων, μία τέτοια πολιτική συμβάλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και θα πρέπει να εξειδικευθεί και υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση. Δεν λύνει, όμως, το πρόβλημα. Η προσαρμογή για την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων θα συνεχίσει να απαιτεί λιτότητα. Μπορεί, όμως, να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για εισροές κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις και, έτσι να οδηγήσει στην ανάκαμψη. Αυτή, με την σειρά της θα συμβάλλει στην δημοσιονομική προσαρμογή πολύ περισσότερο από ότι η εξοικονόμηση τόκων δημοσίου χρέους που θα προέκυπτε από την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου.
Το πόσο γρήγορα, πάντως, μπορεί να υλοποιηθεί μία τέτοια πολιτική είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, είναι να αρχίσει να υλοποιείται. Το κόστος της μη υλοποίησης είναι η χώρα μας να μην μπορεί να δανεισθεί πλέον παρά με επιτόκιο άνω του 11% ενώ ταυτόχρονα έχει τεράστια απώλεια εσόδων που μπορεί να ανέρχεται κατά μέσο όρο μέχρι και σε 4 δισ. ευρώ ετησίως από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου μεσοπρόθεσμα», αναφέρεται στην μελέτη της τράπεζας.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 17 Φεβ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.