ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαθαίνει το ρήγμα στην παράταξη του Καμίνη

13:20 - 22 Φεβ 2011 | Πολιτική
Κλυδωνισμοί παρουσιάζονται στη δημοτική παράταξη του Γ. Καμίνη, μετά τις δυο παραιτήσεις αντιδημάρχων (κ.κ. Γ. Αναγνωστόπουλος και Φ. Προβατάς) από τη θέση τους, οι οποίες έγιναν δεκτές από τον δήμαρχο Αθηναίων, ενώ υπάρχει και μια τρίτη... σε αναμονή της Νέλλης Παπαχελά.

Η υπόθεση των μεταναστών απεργών πείνας στο μέγαρο Υπατία προκάλεσε ρήγμα στην πλειοψηφούσα παράταξη του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Καμίνης άκουσε 6 «παρών», αντί για «ναι», από δημοτικούς του συμβούλους σε πρόταση παρέμβασης στο θέμα των μεταναστών, την οποία είχε εισηγηθεί ο ίδιος, με αποτέλεσμα να απορριφθεί, μια και δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία. Αυτό από πολλούς θεωρείται πρωτόγνωρη ήττα για τον Δήμαρχο.
Σήμερα, σε συνάντηση που θα έχει ο κ. Καμίνης με την κυρία Παπαχελά θα διευκρινισθεί αν η αντιδήμαρχος Παιδείας θα παραμείνει στη θέση της ή θα ακολουθήσει την τύχη των αντιδημάρχων Πολεοδομίας και Οικονομικών.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διαφοροποιήθηκαν με «παρών» και υπερψήφισαν την πρόταση Καμίνη, οι προερχόμενοι από τη Δημοκρατική Αριστερά κυρίες Παπαχελά και Μαρία Κουβέλη και ο κ. Φ. Προβατάς, από το ΠΑΣΟΚ ένας από τους πιο έμπειρους και παλαιούς δημοτικούς συμβούλους ο κ. Γ. Αναγνωστόπουλος, ενώ την ίδια στάση κράτησαν και οι κυρίες Ρέα Γαλανάκη (πρόεδρος του ΔΣ του «Αθήνα 9,84») και Αννα Χατζηγιαννάκη.
Η κρίσιμη παράγραφος του ψηφίσματος για τους μετανάστες που προκάλεσε αντιδράσεις αναφερόταν στην πρόταση-πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Καμίνη, «να απευθύνει έκκληση στους απεργούς πείνας να αναστείλουν την απεργία τους, με στόχο την έναρξη διαλόγου με την πολιτεία, αμέσως μόλις η υγεία τους το επιτρέψει. Απευθύνει παράλληλα την ίδια έκκληση στην Πολιτεία» και η εξουσιοδότηση του δημοτικού συμβουλίου για «να προσφέρει ο ίδιος ο Δήμαρχος και ο Δήμος τις υπηρεσίες τους, ώστε να υπάρξει διέξοδος και να οδηγηθούμε σε θετική έκβαση με τρόπο ρεαλιστικό και ανθρώπινο».
Οι αντιδράσεις από τις παρατάξεις, της ήσσονος αντιπολίτευσης (Λαϊκή Συσπείρωση -ΚΚΕ-, Ανοιχτή Πόλη, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Γ. Αμυράς) ήταν έντονες και στις τοποθετήσεις τους απέρριψαν την πρόταση, έχοντας να αντιπροτείνουν το αντίστοιχο ψήφισμα της Θεσσαλονίκης, όπου όλες οι παρατάξεις, του δημάρχου κ. Ιω. Μπουτάρη περιλαμβανομένου, ομοφώνως το υπερψήφισαν.
Ενταση προκλήθηκε όταν ο κ. Μ. Δανδουλάκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτήρισε τον κ. Καμίνη «τον αντιδραστικότερο δήμαρχο που έχει περάσει από την Αθήνα». Ο κ. Αναγνωστόπουλος, βλέποντας ότι όλες οι παρατάξεις αντέδρασαν, έφερε άλλη πρόταση που μιλούσε αφενός για σεβασμό στον αγώνα των μεταναστών και αφετέρου για παρέμβαση του δήμου, με αντιπροσωπεία του στο υπουργείο Εσωτερικών, για να ζητήσει άμεση νομοθετική ρύθμιση. Ετσι, ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε για 2-3 ημέρες αναστολή της απεργίας. Ο κ. Καμίνης ήταν κάθετος και ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο απόφασης θα τεθεί σε ψηφοφορία ατόφιο χωρίς καμμιά αλλαγή.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν υπερψήφισε την πρόταση Καμίνη, ψήφισε «παρών» και έθεσε στη διάθεση του δημάρχου την παραίτησή του από τη θέση του αντιδημαρχου. Ακολούθησαν κι άλλες διαρροές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.