ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπανδρέου: Το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό - Βέτο: Το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης

12:34 - 08 Μαρ 2011 | Πολιτική
(upd 2) Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους ζήτησε ο πρωθυπουργός σήμερα κατά την συνάντηση του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη να μη "ζήσουμε ξανά δύσκολες στιγμές'. Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα είναι και το διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης στην Έκτακτη Σύνοδο της Παρασκευής.

Η συνολική λύση την οποία προωθεί η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απαιτείται και για την διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δουλεύει σκληρά και δημιουργικά για μια τέτοια λύση αλλά, όπως τόνισε, η λύση αυτή πρέπει να είναι και πραγματική. Εννοώντας, όπως εξήγησε, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται από τις αγορές ούτε να φαίνεται ότι σέρνεται πίσω από αυτές.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μάχη δημοκρατίας τη μάχη που δίνει η Ελλάδα ώστε οι αγορές να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών.
Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι να σταθεί η Ελλάδα όσο γίνεται πιο γρήγορα στα πόδια της. Αυτό, πρόσθεσε, θα είναι καλό για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
Πεποίθησή μας, ανέφερε επίσης, είναι ότι το ελληνικό ζήτημα είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκό ζήτημα και το ευρωπαϊκό ζήτημα είναι ταυτόχρονα ελληνικό.
Δίνουμε τη μάχη για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο για τη χώρα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια για να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της και να μην ξαναζήσουμε τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε σήμερα.

Την στήριξη της κυβέρνησης από τη ΝΔ εν όψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής στις 11 και στις 24-25 Μαρτίου ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι είναι θέμα ευθύνης σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Η συνάντηση μεταξύ του Γ.Παπανδρέου και του Αντ.Σαμαρά, στη σκιά της υποβάθμισης-σοκ της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι σεβαστές και ότι δεν περιμένει από τα άλλα κόμματα να συμμεριστούν όλες τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, ωστόσο αυτή την ώρα είναι θέμα πολιτικής ευθύνης η στήριξη της κυβέρνησης.

«Χρειάζεται ανάληψη ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε ότι η μόνη λύση είναι η λύση-πακέτο. Οτιδήποτε άλλο δεν αποτελεί λύση. Και εγώ σε αυτή τη βάση θα δώσω τη μάχη» είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε για άλλη μια φορά των ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει αγώνες μπροστά της.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον κ. Σαμαρά για το γεγονός ότι στις αποφάσεις της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την περασμένη Παρασκευή, στην οποία μετείχε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά στην Ελλάδα.

Στις δηλώσεις του από τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού ο κ. Σαμαράς τόνισε πρόσφερε συναίνεση στην κυβέρνηση στο εξωτερικό μέτωπο, ζητώντας όμως αλλαγή των όρων του μνημονίου.

Θυμίζεται ότι χτες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε άτυπη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι ή θα έχουμε λύση-πακέτο (στη Σύνοδο Κορυφής), ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας”, δήλωσε χθες ο . Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε στους συνεργάτες του ότι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της Συνόδου, η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχιστεί, αφού ακόμη και να υπάρξει βελτίωση στους όρους αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, αυτό θα παραμείνει δυσθεώρητο.Το σημαντικότερο από τα σημεία της σύσκεψης πάντως, η οποία πραγματοποιήθηκε εν όψει των σημερινών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ήταν η έμμεση απειλή να θέσει βέτο η Ελλάδα σε οποιαδήποτε απόφαση της Συνόδου Κορυφής δεν περιλαμβάνει ικανοποιητική λύση. “Είναι η ευκαιρία επιτέλους, να κατανοήσει η ΕΕ ότι πρέπει να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις που θα είναι αποτελεσματικές απέναντι στις αγορές. Διότι συνεχώς παίρνουμε αποφάσεις που είναι ένα βήμα πίσω από τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι λεγόμενες αγορές” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Εξάλλου, αναφέρθηκε και στους κινδύνους που εγκυμονεί για την ευρύτερη περιοχή ενδεχόμενη γενική αποσταθεροποίηση της χώρας μας (!): “η Ελλάδα αποτελεί ένα σημείο σταθερότητας σε αυτή την περιοχή, που δοκιμάζεται ιδιαίτερα αυτή την εποχή στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και βεβαίως και στον Αραβικό κόσμο... η σταθεροποίηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, της δικής μας χώρας και οικονομίας είναι πολύ σημαντική. Από τη δική μας μεριά κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που οφείλουμε και είμαστε σε έναν δρόμο που έχει αξιολογηθεί θετικά...”
Τελευταία τροποποίηση στις 22:06 - 08 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.