ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νταβούτογλου: Προτείνει "άρση- πακέτο" casus belli και 12 μιλίων

13:38 - 09 Μαρ 2011 | Πολιτική
Να αρθούν ταυτόχρονα οι αποφάσεις του τουρκικού και του ελληνικού κοινοβουλίου για το θέμα του casus belli και αντίστοιχα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνομιλία που είχε σήμερα το πρωί με Ελληνες δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Δυτική Θράκη.

Ο κ. Νταβούτογλου εξήγησε ότι η απόφαση της τουρκικής βουλής να προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει "όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών" στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν συνιστά Casus Belli (δηλαδή αιτία πολέμου), αλλά αποτελεί απάντηση σε προηγείθεισα απόφαση της ελληνικής Βουλής, η οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια.  Αν γίνει όμως αποδεκτή η πρόταση αυτή του κ. Νταβούτογλου αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα απεμπολεί το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο για την επέκταση στα 12 μίλια.
Ο κ. Νταβούτογλου θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι οι δύο χώρες πρέπει να εγκαταλείψουν τιη πολιτική και τις πρακτικές του παρελθόντος υιοθετώντας μια νέα προσέγγιση, αμοιβαίως επωφελή. Εξέφρασε μάλιστα την αντίληψη ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο βρίσκονται σε θετικό σημείο.
Επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα και δεν επιβουλεύεται τα ελληνικά νησιά. Ως προς τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, αυτές, κατά τον κ. Νταβούτογλου, οφείλονται σε διαφορετική ερμηνεία ως προς το καθεστώς του εναερίου χώρου του Αιγαίου και πάντως έχουν μειωθεί, συμβάλοντας έτσι στη μείωση της έντασης. Ζήτησε από την ελληνική κοινή γνώμη να μην θεωρεί την παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο ως εχθρική ενέργεια.
Ως προς το Κυπριακό ο κ. Νταβούτογλου επενέλαβε την τουρκική θέση ότι η Αγκυρα έδειξε την καλή της θέληση για την εξεύρεση λύσης με την αποδοχή του σχεδίου Αναν και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία. Δήλωσε, μάλιστα, ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να μην υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., να μην υπάρξει λύση του Κυπριακού και να μην συμφωνηθεί ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο.
Αναφέρθηκε και στην ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των μεινοτήτων στις δύο χώρες, υπενθυμίζοντας τα μέτρα υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση.

O κ. Νταβούτογλου πραγματοποεί από το μεσημέρι ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.  Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έφτασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, με αεροσκάφος, στην Αλεξανδρούπολη και από κει κατευθύνθηκε προς την Κομοτηνή, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Πολιτείας, αλλά και με παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας. 
Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Ξάνθη και από εκεί στο χωριό Εχίνος, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, ενώ θα διανυκτερεύσει στην Καβάλα.
Η ιδιωτική επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου θα ολοκληρωθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επισκεφτεί το Τουρκικό Προξενείο, θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, και θα πραγματοποιήσει περίπατο στην πόλη. Αργά το απόγευμα, αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:43 - 09 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.