ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Βουλή - "Πετύχαμε όσα προσπαθούσαμε", λέει ο πρωθυπουργός

12:05 - 16 Μαρ 2011 | Πολιτική
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη συμφωνία των Βρυξελλών. "Ήταν μια δύσκολη και διαπραγμάτευση. Αυτά όμως που σας είχαμε πει ότι θα προσπαθούσαμε τα πετύχαμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Κατά τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι και μετά την άτυπη Σύνοδο η Ελλάδα έχει πολλά μπροστά της να κάνει. "Η λύση είναι στα χέρια όλων μας. Με τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε ξεκινήσει και άλλες που έχουμε ακόμη μπροστά μας να κάνουμε. Οι αλλαγές αυτές θα θίξουν προνόμια και παλιά κατεστημένα. Θα σπάσουν αντιλήψεις και πρακτικές", ανέφερε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει δημιουργικές προτάσεις για να "δώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα χωρίς χρέη".
Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να γίνεται κάθε μέρα από ένα βήμα στη μεγάλη μας πορεία, επικαλούμενος το βήμα που έγινε στο Ευρωπαικό Συμβούλιο. "Βήμα - βήμα θα φέρουμε την ανάπτυξη και θα μειώσουμε το χρέος μας", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα θα ήθελε πιο τολμηρές αποφάσεις από την ΕΕ, όπως είναι το ευρωομόλογο» τόνισε ο πρωθυπουργός κι ευχήθηκε η Ιρλανδία να ενταχθεί και αυτή στους ευνοϊκούς όρους του μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης.

Σε ανάλογο ύφος ήταν η απάντηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ασκήσει έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον Γ.Παπανδρέου ότι έπεσε έξω σε όλες του τις προβλέψεις και πανηγυρίζει γι' αυτό. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις αποτελούν διόρθωση των ήδη συμφωνηθέντων, επειδή διαπιστώθηκε ότι «το Μνημόνιο δεν βγαίνει».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την ανάπτυξη και ότι για να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη απαιτείται δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε η Ν.Δ. είχε ζητήσει εδώ και καιρό τόσο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου όσο και τη μείωση του επιτοκίου και πως ουσιαστικά αυτά που αποφασίστηκαν αποτελούν "επανόρθωση του σφάλματος".

Από την πλευρά της, σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε πως ο λαός θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με νέα πιο σκληρά και πιο βάρβαρα μέτρα.

Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα για μέτρα και υπογράμμισε ότι δεν αναγνωρίζει το χρέος. Πρόσθεσε ότι «ο βρικόλακας είναι το κεφάλαιο που προκαλεί το χρέος» και υπογράμμισε ότι «η πάλη κατά του χρέους είναι και πάλη κατά του κεφαλαίου».

Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε ως θετικά "αυτά που πήραμε ως Ελλάδα", αλλά αναρωτήθηκε πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτή τη νέα ευκαιρία, που δίδεται στη χώρα από τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου. 
Ο κ. Καρατζαφέρης, ζήτησε ομοψυχία του πολιτικού κόσμου, «να πάνε στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαρτίου. Πρότεινε να μπουν και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί με το αεροπλάνο του Παπανδρέου, για να δείξουν την ενότητα της χώρας.  

Υψηλούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης υιοθέτησε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα από αυτή τη διαπραγμάτευση, αλλά το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση, ήταν να βάλει θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων.



Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 16 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.