ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O ΛΑΟΣ (ή λαγός) πολύφερνη νύφη για ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία

11:57 - 17 Μαρ 2011 | Πολιτική
Νέα διάσταση στις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού σηματοδοτεί η σφοδρή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών των δύο κομμάτων στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Ολομέλειας από τον Πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση για το επίμαχο άρθρο, στο οποίο, όπως είπε εξυβρίζεται ο ίδιος. «Αν στηρίξετε τον κ. Κρανιδιώτη θα είστε ίδιος με αυτόν.»
Ο κ. Σαμαράς απάντησε στο ίδιο ύφος, δηλώνοντας ότι η «ΝΔ ούτε υβρίζει, ούτε κάνει κολοτούμπες, ούτε προβοκάρει». «Μήπως αντί ΛΑΟΣ είστε λαγός κ. Καρατζαφέρη;»
«Έχω την εντύπωση ότι κάποιος έγινε λαγός και έφυγε», απάντησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ έκανε, επίσης, αναφορά σε δημοσκοπήσεις, οι οποίες προκαλούν ταραχή στον κ. Σαμαρά κι έτσι εξηγούν τη νευρικότητά του, κατά τον κ. Καρατζαφέρη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 35% έναντι 28,5%. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ανεβάζει πολύ τα ποσοστά του στο 9%. Παράλληλα, ο κ. Καρατζαφέρης έχει απογειώσει και την δική του δημοφιλία, όντας ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, 2 μονάδες πάνω και από τους δύο αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτές οι δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών, τα οποία τελικά, εκτός από αναπνοές στην ελληνική οικονομία, έδωσαν και πολιτικό πλεονέκτημα σε όσους υποστηρίζουν το Μνημόνιο, φαίνονται να οδηγούν τον αρχηγό του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού σε αλλαγή πλεύσης. Δείχνει πλέον πιο μακρινό το σενάριο της συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ σε ενδεχόμενες εκλογές, στις οποίες, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα προκύψει αυτοδυναμία.
Βλέπουμε επίσης ότι γενικά στην Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα κόμματα της ακροδεξιάς ισχυροποιούνται. Αυτό δείχνει και η μεγάλη δύναμη που αποκτά στη Γαλλία το κόμμα της Λεπέν. Ο κ. Καρατζαφέρης ξέρει ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή γι’ αυτόν και προσπαθεί να την αξιοποιήσει στο μέγιστο. Το σενάριο της συνεργασίας με τη ΝΔ, το οποίο καλλιεργούσε, όσο υπήρχαν φόβοι αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής, τώρα δεν έχει κανένα λόγο να το καλλιεργεί.Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, θέλει να ανακόψει την επέλαση Καρατζαφέρη στο χώρο της δεξιάς. Ακόμα κι αν δεν έχει σε καμία περίπτωση αποκλειστεί το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ο Σαμαράς δεν έχει κανένα όφελος να βλέπει τον "συγκάτοικό" του στην πολυκατοικία να αποκτά όλο και περισσότερα διαμερίσματα. Εξάλλου, στη Ρηγίλης θεωρούν ότι ένας λόγος που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν καρπώνεται από την εκλογική φθορά του ΠΑΣΟΚ είναι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πολλές φορές επισημαίνουν ότι η παρουσία του ΛΑΟΣ πολλές φορές τους δημιουργεί πρόβλημα, καθώς άλλοτε παίρνει πιο δεξιές θέσεις από αυτούς (ιδίως σε θέματα για ασφάλεια και εθνική ακεραιότητα) και άλλοτε δείχνει πιο κεντρώος και πιο διαλλακτικός. Η Ν.Δ. πλαγιοκοπείται συνέχεια από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό πότε από τα δεξιά και καμιά φορά από το κέντρο.
Γεγονός πάντως είναι ότι η χθεσινή σύγκρουση Σαμαρά- Καρατζαφέρη είναι ένα ακόμα επεισόδιο ενός σίριαλ με αρκετό ακόμα «ψωμί». Με δεδομένο, άλλωστε, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δύσκολα θα πιάσουν ποσοστά αυτοδυναμίας, τα μικρότερα κόμματα de facto αποκτούν ρυθμιστικό ρόλο. Και ο ΛΑΟΣ αυτή τη στιγμή είναι το μόνο κόμμα, με το οποίο θα μπορούσαν στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, να συνεργαστούν και τα δύο μεγάλα κόμματα.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:23 - 17 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.