ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα, όπως το 2010"

13:55 - 04 Απρ 2011 | Πολιτική
Για τα νέα μέτρα, που θα απαιτηθούν για την υστέρηση από τους στόχους του Μνημονίου, αλλά και τη μαύρη τρύπα των εσόδων μίλησε ο Υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα, όπως αυτά του 2010. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, υποστήριξε ότι με το ενιαίο μισθολόγιο θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στο σημερινό μισθολόγιο των δημοσιών υπαλλήλων. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς.

Για τις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και τον τρόπο που αυτές θα καλυφθούν, δήλωσε αισιόδοξος πως "ο προϋπολογισμός στο δίμηνο ήταν ελαφρά καλύτερος από τον προβλεπόμενο, ως προς την μείωση του ελλείμματος. Δηλαδή, στο έλλειμμα μειώσαμε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ό,τι έπρεπε στο χρόνο. Βέβαια, πίσω από αυτό υπάρχει μια υστέρηση των εσόδων, που είναι γνωστή, την καλύψαμε, όμως, με άλλους τρόπους. "
Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει ένα δύσκολο έργο και τα καταφέρνει, σημειώνοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, στόχος είναι η έξοδος στις αγορές το 2011. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως με τα σημερινά επιτόκια αυτό είναι απαγορευτικό, αλλά πρόσθεσε ότι αν δεν είναι εφικτό φέτος, τότε θα γίνει στις αρχές του 2012. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια επιλογή που δεν συμφέρει τη χώρα, ούτε την Ευρώπη:
"Σας θυμίζω ότι πριν από μερικά χρόνια - και πέρυσι - επανερχόταν και η κατάρρευση του ευρώ, η έξοδός μας από την ευρωζώνη. Όπως δεν ίσχυε εκείνο, δεν ισχύει κι αυτό. Και αυτό διότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης και ενός 'κουρέματος' του ελληνικού χρέους, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το όφελος.Και το κόστος αυτό αφορά κυρίως τη χώρα μας, αφορά και τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Άρα ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι μια επιλογή, δεν μπορεί να είναι μια επιλογή, γιατί έχει τεράστιο κόστος στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει κόστος στον πολίτη, στον πιο αδύναμο, έχει κόστος στην οικογένεια. Είναι μια επιλογή που πραγματικά δεν συμφέρει."
Κληθείς να απαντήσει στην κριτική που ασκούν Υπουργοί και βουλευτές απέφυγε να κάνει σχολιασμό άλλων συναδέλφων, κάνοντας λόγο για φράσεις που ερμηνεύονται έτσι ή αλλιώς.
Στο ερώτημα αν αισθάνεται μόνος στο Υπουργικό συμβούλιο και αν οι συνάδελφοί του Υπουργοί δρουν συντεταγμένα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε, ότι στο υπουργικό συμβούλιο ο καθένας έχει το δικό του ρόλο και συμβάλλει σε μία προσπάθεια συλλογική, η οποία δεν είναι μόνο του υπουργού οικονομικών. "Το να βγούμε από την κρίση, δεν είναι ζήτημα μόνο αυτής της κυβέρνησης, είναι ζήτημα όλης της ελληνικής κοινωνίας" δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.