ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη σύγκρουση στη Βουλή για τον ανταγωνισμό

11:36 - 06 Απρ 2011 | Πολιτική
Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ακρίβεια στην αγορά, τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και τις ευθύνες, πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, το οποίο και καταψηφίζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στις συνθήκες και στις απαιτήσεις της αγοράς και του ανταγωνισμού στη χώρα μας.

Αναφέρθηκε στους βασικούς άξονές του, οι οποίοι αφορούν :

-Τη θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ως ανεξάρτητη αρχής. -Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας με την καθιέρωση στρατηγικών στόχων, καθώς και με τη δυνατότητα που δίνεται να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις με βάση την εξυπηρέτηση του εθνικού και του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και με κανόνες και κριτήρια επιλογής αυτών των υποθέσεων. -Την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των προβλεπόμενων κυρώσεων με την αύξηση και θέσπιση νέων.

- Την εναρμόνιση των διατάξεων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας της Επιτροπής.

 


"Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα τροφοδοτούσατε εσείς με ανυπόστατες αναλύσεις και συνεντεύξεις Τύπου διαστρέβλωσης της πραγματικότητας" αντέτεινε από την ΝΔ ο Κ. Μουσουρούλης, ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό σημείωσε ότι ο ίδιος προ ημερών ανέφερε σε συνέντευξή του ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια.


Ο εισηγητής της ΝΔ, πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, εξήγησε γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τη Ν.Δ. το νομοσχέδιο εισάγει τροποποιήσεις που είτε εξυπηρετούν την προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είτε πλήττουν την αποτελεσματικότητά της. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αλλάζει άστοχα η συγκρότηση της Επιτροπής και μειώνεται η ταχύτητα λήψης αποφάσεων. Τέλος υπογράμμισε ότι η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί είναι ένα νομοθέτημα που ακύρωνε ουσιαστικά τη λειτουργία της Επιτροπής και την υποκαθιστούσε από τον υπουργό. Επίσης, προέβλεπε ότι τα καρτέλ δεν πληρώνουν πρόστιμα πρωτοδίκως και ουσιαστικά είναι σε αναστολή. «Αναπόφευκτα αυτές οι προβλέψεις προκάλεσαν την παρέμβαση της Κομισιόν και τελικά αποσύρθηκαν, αλλά είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης» κατέληξε.

Καταψηφίζουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ

Εκ μέρους του ΚΚΕ η Βέρα Νικολαϊδου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο είναι ουτοπικό. «Ενισχύει την συγκέντρωση των μεγάλων ομίλων, ενώ η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιλέγεται από τον υπουργό» ανέφερε.
Από τον ΛΑΟΣ, ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό. Ο Αστέριος Ροντούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό αφού εδώ και ένα χρόνο το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση των καρτέλ και την ακρίβεια «αγνοείται» και σήμερα ήρθε ένα νομοθέτημα τεχνοκρατικό που δεν δείχνει την πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης να συγκρουσθεί με τα καρτέλ.
Η Λίτσα Αμμανατίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το σχέδιο νόμου δεν προωθεί τις αλλαγές που θα βελτίνωναν την λειτουργία του συστήματος και θα καταπολεμούσαν τις στρεβλώσεις στην αγορά, ενώ δεν διασφαλίζει τον καταναλωτή και την μικρή επιχείρηση που υποφέρει από τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων.

Χρυσοχοΐδης: "Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη Ν. Ευρώπη που μειώνει τις τιμές"

Αντιπαράθεση σημειώθηκε κατά την συζήτηση μεταξύ του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια και των βουλευτών των κομμάτων, ιδίως των Κ. Χατζηδάκη, Κ. Μουσουρούλη, Γ. Βλάχου (Ν.Δ.). Η κόντρα ξεκίνησε όταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπαν πως τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση στις τιμές πολλών προϊόντων, έχουν καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στις τιμές των καυσίμων και οδήγησαν σε σημαντική μείωση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών.
Απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Μ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι τα 41 μέτρα για την ακρίβεια που είχε ανακοινώσει η Ν.Δ. ήταν η απόλυτη ικανοποίηση των κερδοσκόπων στην αγορά και ο απόλυτος εξευτελισμός της έννοιας του καταναλωτή, ενώ κάθε μέρα υπήρχε πρωτοσέλιδο για ακρίβεια την οποία πλήρωνε ο λαός, μέσα από την πολιτική ασυδοσίας των ολιγοπωλίων που ασκούσε η ΝΔ.
Ανέφερε επίσης ότι θα καταθέσει στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται -όπως είπε- ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ν. Ευρώπη και η έκτη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη που μειώνει τις τιμές.

«Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα τροφοδοτούσατε εσείς με ανυπόστατες αναλύσεις και συνεντεύξεις Τύπου διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» αντέτεινε από την ΝΔ ο Κ. Μουσουρούλης, ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό σημείωσε ότι ο ίδιος προ ημερών ανέφερε σε συνέντευξή του ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.