ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: "Ήθελα να πάρω μέτρα, αλλά δε με άφηναν"

12:53 - 07 Απρ 2011 | Πολιτική
Ότι ήθελε να λάβει μέτρα για την οικονομία, γιατί έβλεπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, δηλώνει πλέον ο πρώην "τσάρος" της οικονομίας, κ. Αλογοσκούφης. Ωστόσο, όπως ομολογεί, κανείς άλλος στην κυβέρνηση δεν ήθελε, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής είχε δεμένα τα χέρια, διότι είχε πλειοψηφία μόνο ενός βουλευτή. Έτσι, ο Καραμανλής συνεχώς του έλεγε να αναβάλει τα σκληρά μέτρα, καθώς υπήρχαν βουλευτές της Ν.Δ. που απειλούσαν ότι θα τα καταψήφιζαν και θα πήγαινε η κυβέρνηση σε εκλογές.

Αυτά αποκαλύπτονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Ο κ. Αλογοσκούφης επιχειρεί να «απενοχοποιήσει» την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας την τετραετία 2004 - 2008, αλλά όχι και της Ν.Δ. από το 2008 ως τις εκλογές του 2009.

Σε σχέση με την σημερινή κατάσταση, ο κ. Αλογοσκούφης τάσσεται υπέρ ορισμένων σημείων του μνημονίου (τα οποία θεωρεί αναγκαία), πλην όμως εμφανίζεται αντίθετος με τη στρατηγική που ακολουθείται από τη σημερινή κυβέρνηση είναι λανθασμένη. Κάνει λόγο για αλαλούμ στη φορολογική πολιτική και έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής.

"Έπρεπε να είχαν δοθεί προτεραιότητες στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα, των ασφαλιστικών ταμείων, στις αποκρατικοποιήσεις και μετά να έρθουν όλα τα υπόλοιπα. Έπρεπε να είχαν μαζευτεί τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις." δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός οικονομίας.


Από το 2004 είχε τεθεί θέμα ΔΝΤ


Ο κ. Αλογοσκούφης αποκαλύπτει ότι από το 2004, μόλις η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, στις πρώτες επαφές που είχε στο Εco/Fin με ομολόγους του είχε τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι παρέλαβε μια πολύ δύσκολη κατάταση από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με μεγάλα ελλείμματα και κυρίως αμφιβολία για το αν θα πραγματοποιηθούν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκείνης της χρονιά.

Τελικά η προτροπή ορισμένων ευρωπαίων ομολόγων του κ. Αλογοσκούφη στο Εco/Fin να προσφύγει η Ελλάδα από το 2004 στο Δ.Ν.Τ. δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση της ΝΔ που φοβόταν το πολιτικό κόστος.

Τότε, όπως ειπώθηκε, προτιμήθηκε η λεγόμενη «ήπια προσαρμογή στην οικονομία» . Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι επιχείρησε να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να «μαζέψει τα ελλείμματα», μόνο που με την «ήπια προσαρμογή» η χώρα μπήκε σε επιτήρηση. Όταν ήρθε η οικονομική κρίση, η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης Καραμανλή, η σκανδαλολογία και η προοπτική πρόωρων εκλογών λειτούργησαν αποτρεπτικά στο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, παραδέχεται ο κ. Αλογοσκούφης.


Τι έλεγε όμως για όλα αυτά ο τέως πρωθυπουργός; «Ο κ. Καραμανλής τα γνώριζε, τα έβλεπε, προσπαθούσε. Δεν μου είπε ποτέ να μην κάνω το ένα ή το άλλο, δεν διαφωνούσε, τα ζούσε όλα αυτά, αλλά είχε την πολιτική πίεση. Διέθετε, βλέπετε, ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή. Μου έλεγε απλώς “άσ΄ τα για αργότερα”, είχε πλήρη συνείδηση τι ακριβώς συνέβαινε στην οικονομία» αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης.

Σχετικά με την απογραφή που έκανε η Ν.Δ. ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει:
«Την απογραφή δεν την κάναμε εμείς,δεν δώσαμε εμείς εντολή να γίνει αλλά η Εurostat» λέει ο κ. Αλογοσκούφης και υποστηρίζει ότι η Εurostat ζητούσε να γίνει αυτή η απογραφή από το 2002, τότε που υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης.

Όσον αφορά τα«λανθασμένα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα», ο κ. Αλογοσκούφης λέει ότι δεν ήταν «λανθασμένα» αλλά «λανθασμένες προβλέψεις του κ.Παπαθανασίου».Και αναφέρει: «Προέβλεπε, π.χ.,ότι το έλλειμμα θα είναι 6% και δεν ήταν αυτό.Και ξέρετε γιατί συνέβαινε αυτό; Επειδή αργούσαν να έρθουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.Και σήμερα δεν γίνεται κάτι παρόμοιο;Ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν είχε προβλέψει ότι το έλλειμμα θα είναι εφέτος γύρω στο 9% και, όπως αποδείχθηκε, έφτασε στο 10,6%;».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.