ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρόλο στην κρίση της Λιβύης αναζητεί η κυβέρνηση

12:38 - 11 Απρ 2011 | Πολιτική
Η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες να αποκτήσει διπλωματικό ρόλο στην κρίση της Λιβύης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας τόσο με την πλευρά Καντάφι, όσο και με τους αντικαθεστωτικούς.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι, σε αντίθεση με την μαξιμαλιστική στάση της Τουρκίας, μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο και αποδεκτό συνομιλητής στην προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης.
 Για αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας ξεκινά από το Κάιρο σειρά διπλωματικών επαφών από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να πείσει ότι μπορεί να αναλάβει ένα, έστω μικρό, κομμάτι από τη διαχείριση της «επόμενης ημέρας». Ο κ. Δρούτσας επισκέπτεται αρχικά την Αίγυπτο, η οποία θεωρείται τόσο από την Αθήνα όσο και συνολικά από τη Δύση ως η χώρα – μοντέλο που θα μπορούσε να καθορίσει τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με κορυφαία στελέχη της μεταβατικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο, όπως ο πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νασίμ αλ – Αραμπί, αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Οι συνομιλίες του δεν θα περιοριστούν μόνο σε διμερή ζητήματα, ενόψει και των προγραμματιζόμενων προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο, αλλά θα επεκταθούν και στην υπόθεση της Λιβύης, όπου λόγω παραδοσιακών δεσμών και γειτνίασης το Κάιρο γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.
Ακολούθως, την Τρίτη, ο κ. Δρούτσας θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Εκεί, σε μία κίνηση που θα πρέπει να θεωρείται μήνυμα προς την πλευρά Καντάφι, έχουν κληθεί και κατά τα φαινόμενα θα συμμετάσχουν, ατύπως, και οι αντικαθεστωτικοί.
Την επομένη, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στο Κατάρ όπου θα συνεδριάσει η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη. Το θέμα της Λιβύης θα κυριαρχήσει και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Βερολίνο όπου επίσης θα πάρει μέρος ο κ. Δρούτσας.
Η Αθήνα θα επιθυμούσε να παίξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν άλλωστε ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι απλή στρατιωτική λύση δεν μπορεί να υπάρξει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.