ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 23 δισ. ευρώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δηλώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου - Στις 16/5 κατατίθεται στη Βουλή

11:04 - 12 Απρ 2011 | Πολιτική
(upd 2) Η κυβέρνηση καλείται εντός της εβδομάδας να εγκρίνει την εισήγηση του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης οικονομίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και τις προτάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τη Δευτέρα τα στελέχη της κυβέρνησης για τα μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ που καλείται να λάβει η χώρα για την περίοδο 2012-2015, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.  Τα μέτρα λιτότητας της περιόδου 2012-2015 αναμένεται να παρουσιαστούν και στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, 15 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα  Σταθερότητας θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαΐου. 
Στα 23 δισ. ευρώ και όχι 22 όπως θεωρείτο αρχικά θα διαμορφωθεί το ύψος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας 2012-2015, σύμφωνα με όσα είπε την Τρίτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.
Από τα 23 δισ. ευρώ τα 14 δισ. θα προέλθουν από περικοπές στις κρατικές δαπάνες και τα 9 από αύξηση των εσόδων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως «μέχρι τις 16 Μαϊου θα έρθει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή» με τη μορφή πολυνομοσχεδίου και επανέλαβε πως δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι στα τέλη του 2011 θα έρθει το τέλος της ύφεσης ώστε από το 2012 η οικονομία να μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης. Για εφέτος, εκτίμησε ότι η ελληνική οκονομία θα συρρικνωθεί κατά 3%.
Παράλληλα, διέψευσε για μία ακόμα φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και είπε πως κάθε χρόνο θα υπάρχουν μέτρα για μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων στο πλαίσιο του μεσοπρίοθεσμου προγράμματος.
Σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στο στενό δημόσιο τομέα και εν συνεχεία θα επεκταθεί στις ΔΕΚΟ. Επίσης, για μια ακόμη φορά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί προς το αυστηρότερο η αναλογία 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο δημόσιο (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις).
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανάπτυξης.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι «δεν πρέπει να στηριχτεί η πολιτική μας σε περικοπές, λλά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είμαι βουλευτής και θέλω να ξέρω πόσα από τα 30 δισ. που πήραν οι τράπεζες πάνε στην ανάπτυξη».
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι «χωρίς ανάπτυξη δεν θα βγει κανένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».
Γενικά, στη συνεδρίαση του ΚΤΕ επικράτησε «κλίμα ανακωχής» μετά το «αντάρτικο» που είχε εκδηλωθεί την περασμένη εβδομάδα κατά του υπουργού Οικονομικών (και κυρίως κατά της οικονομικής πολιτικής) με αφορμή το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια».


Μόνος εναντίον όλων ο Παπακωνσταντίνου

Η πίεση που ασκείται στη χώρα για αναδιάρθρωση του χρέους επισπεύδει τα μέτρα και τις «διαρθρωτικές» αλλαγές.
Θεωρείται ότι είναι θέμα μηνών οι περικοπές στα αφορολόγητα όρια και στις εκπτώσεις δαπανών για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα, η μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και στους χυμούς, η καθιέρωση «πράσινου φόρου» καθώς και αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.
Όλα αυτά μέσα στα όρια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που θα ανακοινωθεί εντός του Απριλίου. Συνολικά, για την περίοδο 2012 - 2015 θα προβλέπεται η αύξηση των φορολογικών εσόδων τουλάχιστον κατά 8 δισ. ευρώ με την εφαρμογή νέων μέτρων.
Αυτά τα σκληρά μέτρα υπάρχει φόβος ότι θα εντείνουν την πίεση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, από τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό,  παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έως την Παρασκευή, κι αυτό προκειμένου να εκτονωθούν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της, τόσο για την προοπτική λήψης νέων μέτρων, όσο και για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια, που την περασμένη Πέμπτη προκάλεσε μίνι «ανταρσία» αρκετών βουλευτών της συμπολίτευσης.
Ειδικότερα στην συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά και συνεργατών του στο υπουργείο, αναγκάστηκε να αποσύρει -προσωρινά- το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια υπό την απειλή των βουλευτών –περί τους 35- να το καταψηφίσουν όταν θα φθάσει στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η συνεδρίαση σύμφωνα με παριστάμενους βουλευτές ήταν θυελλώδης καθώς κανένας εξ' αυτών δεν συμφώνησε στην επαναφορά των τυχερών παιγνίων. «Εγώ δεν το ψηφίζω, αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε και τα ναρκωτικά» φέρεται να είπε η Βάσω Παπανδρέου εγκαλώντας τον υπουργό, ο οποίος επεχείρησε να εξηγήσει ότι θα ήταν προς όφελος του κράτους να ελέγχει τα τυχερά παίγνια ώστε να αυξήσει τα έσοδά του. Έπειτα από 2,5 ώρες έντονης συζήτησης ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκε να πει ότι «η κατάσταση με υπερβαίνει» γι’ αυτό δεσμεύτηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο ώστε να επανέλθει με σημαντικές τροποποιήσεις.
Το περιστατικό αυτό ήταν το πιο έντονο από όσα έχουν συμβεί και δείχνουν ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπακωνσταντίνου συγκεντρώνει πολλές αντιπαλότητες. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν στον υπουργό οικονομικών αυταρχική συμπεριφορά και τον εγκαλούν για το γεγονός ότι ζητάει την θετική ψήφο τους για τα νομοσχέδια, χωρίς πρώτα να υπάρχει διαβούλευση μαζί τους. Επίσης, οι βουλευτές δέχονται τις σκληρές πιέσεις από τις εκλογικές τους περιφέρειες, καθώς οι πολίτες δέχονται τις σκληρές επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η οποία, παρά τη σημαντική μείωση του ελλείμματος που έχει πετύχει (της τάξης των 5 μονάδων για το 2010), δεν έχει καταφέρει  να ανταποκριθεί στούς στόχους του μνημονίου, ενώ από την άλλη έχει βουλιάξει σε βαθιά ύφεση την οικονομία.
Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, με την τρόικα να πιέζει για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την πίεση στην ελληνική πλευρά από το εξωτερικό να ενισχύεται, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να λύσει τις διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό μέτωπο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε τη Δευτέρα η εκ νέου επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, που απορρίφθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, δηλώσεις τόσο του κ. Χρυσοχοΐδη, όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή, προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση. Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Πεταλωτή, ο οποίος θεωρεί ότι οι βουλευτές, με το να προτείνουν αλλαγές σε νομοσχέδια, απλώς εκτελούν το κοινοβουλευτικό τους καθήκον.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Πάγκαλος ήταν επικριτικός απέναντι στην στάση των βουλευτών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υποκύπτουν εύκολα σε πιέσεις.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:46 - 12 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.