ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτοιμο το "Zάππειο 2" της Νέας Δημοκρατίας

12:07 - 13 Απρ 2011 | Πολιτική
Το «Ζάππειο ΙΙ», δηλαδή το αναθεωρημένο – επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί από τον Αντ. Σαμαρά και το οικονομικό του επιτελείο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επενδύει πολιτικά στην πρόταση που θα παρουσιαστεί. Πρωταρχικός στόχος του προέδρου της Ν. Δ. είναι να πείσει ότι το κόμμα του διαθέτει την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, η οποία μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσηςθα υποστηρίξει πως «ακρογωνιαίος λίθος» της πολιτικής του είναι η μείωση του χρέους, ενώ έχει επισημάνει τις ολέθριες συνέπειες – για τις τράπεζες και για την οικονομία - από μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό το είπε και χθες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο κ. Σαμαράς πιστεύει, ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός διεθνών αγορών για χρόνια, ενώ θα ανέβαινε το κόστος του μελλοντικού της δανεισμού.
Στο ΕΛΚ αποσαφήνισε ότι έχει διαφορετική προσέγγιση για το «μείγμα της πολιτικής» που ακολουθείται. Η στρατηγική του είναι να φύγει η χώρα μια «ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο» αλλά λέει πως για όσα χρήματα δανείστηκε δεν πρόκειται η κυβέρνησή του να φανεί ασυνεπής. Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με τις οριζόντιες περικοπές, αλλά ζητά στοχευμένη μείωση της δημόσιας σπατάλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα που θα προτείνονται στο πρόγραμμα της Νέα Δημοκρατία είναι αναπτυξιακά μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους. Επίσης, θα προτείνεται η αξιοποίηση συγκεκριμένων ακινήτων από τη δημόσια περιουσία, η εκχώρηση λιμανιών, αεροδρομίων και μαρίνων σε ιδιώτες, καθώς και η αποκρατικοποίηση μιας σειράς δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει λόγο για μείωση φορολογίας επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει ποια ακριβώς ημερομηνία θα παρουσιαστεί το Ζάππειο ΙΙ. Σύμφωνα με μια εισήγηση που κυριαρχεί, όπως την περιέγραψε πρώτο το Βήμα την περασμένη Κυριακή, είναι να γίνει η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος τη Δευτέρα 9 Μαϊου, ημέρα της Ευρώπης.
Υπάρχει και άλλη μια εισήγηση, να παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα την Παρασκευή 6 Μαϊου. Τη συγκεκριμένη ημέρα, συμπληρώνεται ένα έτος από την ημέρα ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του μνημονίου που είχε εισαχθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος νομοσχεδίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:52 - 13 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.