ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την αναθεώρηση του ελλείματος του 2010

15:08 - 26 Απρ 2011 | Πολιτική
Ως απόδειξη της λάθους πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση εκτιμούν την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% από την Eurostat τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση έχει αποτύχει στους στόχους της τόσο για το χρέος, όσο και για το έλλειμμα, εκτιμά ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Σε δήλωση του σχετικά με την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2010 προέβλεψε ότι οι αποκλίσεις έναντι των στόχων θα οδηγήσουν στη λήψη νέων μέτρων για εφέτος. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η νέα «τρύπα» στο έλλειμμα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, παρά τη λήψη μέτρων εκτός «Μνημονίου», την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη δημιουργία ενός τεράστιου «εσωτερικού χρέους», ύψους 5,4 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση απέτυχε στις εκτιμήσεις της. Όπως τονίζεται, το χρέος διαμορφώθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ το 2010, υψηλότερο κατά 15,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2009, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. ενώ το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ το 2010, πολύ υψηλότερο από τις Κυβερνητικές εκτιμήσεις. Ο κ. Σταϊκούρας θυμίζει ότι αρχικές εκτιμήσεις του «Μνημονίου» για έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ, και αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ το 2010. "Είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης είναι αδιέξοδη. Η ύφεση είναι βαθιά και παρατεταμένη, το έλλειμμα δεν μειώνεται με βιώσιμο τρόπο, το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται, η ανεργία καλπάζει, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται.Οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες χωρίς αντίκρισμα." δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η εξέλιξη του ελλείμματος του 2010 επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του κόμματος πως τα μέτρα του μνημονίου δεν τα λαμβάνουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση και το έλλειμμα, αλλά για να τσακίσουν, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. "Ο πόλεμος στα λαϊκά δικαιώματα θα κλιμακώνεται, τα αδιέξοδα της οικονομίας θα μεγαλώνουν, όσο δεν θίγονται καίρια τα συμφέροντα των μονοπωλίων, όσο ο «δημόσιος τομέας» συνεχίζει να υπηρετεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους, όσο η χώρα είναι ενταγμένη στην ΕΕ." δηλώνει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Συμμαχία εκτιμά ότι στις ανακοινώσεις της Eurostat, που αυξάνουν το έλλειμμα του 2010 και το δημόσιο χρέος, αποτυπώνεται το κόστος για τον ελληνικό λαό των παλινωδιών και των καθυστερήσεων της κυβέρνησης, όσο και της ανυπακοής και του λαϊκισμού της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Δη.Συ. κ. Οικονόμου, η ανικανότητα της κυβέρνησης να ανοίξει ουσιαστικά τα κλειστά επαγγέλματα, να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τη λευκή απεργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και να μειώσει δραστικά τις δαπάνες εξυπηρέτησης των συντεχνιών και του σπάταλου κράτους, προσδίδει καταστροφικές διαστάσεις στην κρίση.

Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης ελλείμματος και χρέους-αποτέλεσμα των διαχρονικών ευθυνών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- τα δυο αυτά μεγέθη παραμένουν δυσθεώρητα. Η Δημοκρατική Αριστερά, αντί των κυβερνητικών ασκήσεων επί χάρτου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2012-2015, επιμένει σταθερά ότι πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική, που θα στοχεύουν στην αντιστροφή της ύφεσης, στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης, στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και που θα εγγυώνται ότι ο έλεγχος του ελλείμματος δεν θα αντιστρατεύεται το δικαίωμα στην εργασία, αλλά αντιθέτως θα τη στηρίζει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.