ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνητικές αρρυθμίες από το «κατενάτσιο» απρόθυμων υπουργών

00:56 - 27 Απρ 2011 | Πολιτική
Το πρόσθετο, έστω κι αν ήταν αναμενόμενο, βάρος της αναθεώρησης του ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ θέτει νέες προκλήσεις στην κυβερνητική πολιτική για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.
Κι ενώ απαιτούνται πρόσθετα έσοδα της τάξης των τριών ή και τεσσάρων δισ. ευρώ για εφέτος, ώστε να καλυφθεί η μαύρη τρύπα, οι αντιρρήσεις και οι «κόκκινες γραμμές» υπουργών, όπως η κ. Μπιρμπίλη, η κ. Κατσέλη και ο κ. Παπουτσής εντείνουν τον προβληματισμό και τη σύγχυση μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, ενώ καθυστερούν τις αλλαγές που θα μειώσουν το δημοσιονομικό βάρος της χώρας.

Το «γάντι» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πέταξε το πρωί της Τρίτης η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο οικονομικών προσδοκά έσοδα από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων της τάξης των 1,5 έως 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μνημονίου, το θέμα κολλάει στην αντίθεσή της υπουργού Περιβάλλοντος.

Μιλώντας στον BΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε πως αναμένει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, αν και τόνισε ότι «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική».

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προτείνει να μειωθούν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα πριν από το 1984, που είναι πολύ υψηλά και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να τακτοποιήσουν αυτή την εκκρεμότητα.

Ωστόσο, η κ. Μπιρμπίλη χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, διότι τίθεται θέμα ισονομίας μεταξύ των πολιτών. Η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο εκείνον που αυθαιρετεί κι εκείνον που λειτουργεί νομότυπα.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ετοιμάζει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο για την εκτός σχεδίου ρύθμιση.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπουτσής έχει εκδηλώσει τις δικές του αντιρρήσεις στις επιλογές της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ότι είναι στρατηγικό λάθος να δοθούν επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ. Στην ίδια γραμμή κινείται και η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Παράλληλα, και η κυρία Κατσέλη συνεχίζει να κρατάει αποστάσεις από τις κυβερνητικές επιλογές, δηλώνοντας ότι έχει εξηγήσει προσωπικά στον Πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να εξηγηθεί στον κόσμο τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση για τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.