ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd1) Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Βουλή για τα υποβρύχια

12:39 - 28 Απρ 2011 | Πολιτική
Με υψηλούς τόνους ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Άκη Τσοχατζόπουλου ως προς την υπόθεση των υποβρυχίων, με πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο Μάρκος Μπόλαρης, εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σημείωσε ότι το κυβερνών κόμμα "σήμερα προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου". Πρότεινε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, που θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου της δικογραφίας, τονίζοντας ότι και ο κ. Τσοχατζόπουλος «επιθυμεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν σαν να άκουσε το "συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που σήμερα παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία". Υπογράμμισε πως θα αποτελούσε συγκάλυψη αν γινόταν η προανακριτική μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. "Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την εξεταστική που ζήτησε η Ν.Δ. προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα." Και συνέχισε: "Δεν μπορεί οι απατεώνες να μείνουν ατιμώρητοι."
Τέλος τόνισε: "Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί πέραν της υπόθεσης του Άκη Τσοχατζόπουλου υπάρχει σοβαρό θέμα που προκύπτει ότι και άλλοι εμπλέκονται."

Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος, ωστόσο, χαρακτήρισε ανεπαρκή την συζητούμενη πρόταση . 
Ο κ. Σκυλλάκος υποστήριξε ότι η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να περιορίζεται μόνο στον κ Τσοχατζόπουλο, καθώς, όπως είπε, για τις συμβάσεις των συγκεκριμένων υποβρυχίων υπάρχουν υπογραφές και άλλων υπουργών στο ΚΥΣΕΑ, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη η έρευνα να επεκταθεί από το 2000 έως το 2009.

Για συμψηφισμό και συγκάλυψη που επιχειρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανασιος Πλεύρης λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να έχει φέρει δική του πρόταση για να ελεγχθούν όλα τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ αλλά και πληρωμές που έγιναν την περίοδο 2004 - 2007.
Διαχρονικό, κατά συρροή πολιτικό σκάνδαλο χαρακτήρισε την υπόθεση των υποβρυχίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί και η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, και του βουλευτή της ΝΔ, Αργύρη Ντινόπουλου.Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να «επαναφέρει στην τάξη» τον κ. Ντινόπουλο, μετά από αναφορές του βουλευτή ΝΔ σχετικά με θέματα εθνικής άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπεγλίτης κατηγόρησε τον κ. Ντινόπουλο ότι "απαξιώνει τους αμυντικούς εξοπλισμούς της χώρας" και ότι μιλά με όρους "πρωινάδικου".

Ο κ. Ντινόπουλος απάντησε κάνοντας λόγο για "θλιβερούς πρωινούς μονόλογους" του κ. Μπεγλίτη στην τηλεόραση. Επικαλέστηκε παλαιότερη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, στην οποία είχε αναφερθεί ότι "πολλοί πλούτισαν από τους εξοπλισμούς", ζητώντας να ξεκαθαριστεί σε ποιους αναφέρθηκε ακριβώς ο κ. Μπεγλίτης.

Όξυνε την ένταση στο κοινοβούλιο η πρόθεση του ΛΑΟΣ να αποχωρήσει από τη διαδικασία, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης.

"Το θέμα των υποβρυχίων αφορά μόνο τον κ. Τσοχατζόπουλο, δηλαδή έναν μόνο άνθρωπο; Σήμερα ανακαλύπτει η Βουλή ότι υπήρξε σκάνδαλο;", διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.

"Σήμερα η Βουλή αποφασίζει για το εάν θα κινηθεί νομικά κατά του κ. Τσοχατζόπουλου. Το ερώτημα όμως είναι: σήμερα ανακάλυψε η Βουλή, μετά από δέκα χρόνια, ότι υπήρχε σκάνδαλο τότε; Και επιπλέον: Το σκάνδαλο αφορά μόνο τον Άκη;Η αλήθεια είναι ότι η αφετηρία του σκανδάλου είναι τότε για να καταλήξει τώρα που πήραμε τα υποβρύχια όπως τα πήραμε με τη νομοθετική ρύθμιση που μας έφερε εδώ πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος. Εάν ψάξουμε, θα ψάξουμε όλους και για όλα!"
Κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να κάνει δικό της αίτημα για προανακριτική, προκειμένου να το υπογράψει και ο ΛΑΟΣ, στο οποίο δε θα διερευνώνται οι ευθύνες μόνο του Τσοχατζόπουλου, αλλά και άλλων. 
" Ο Εισαγγελέας που έστειλε την υπόθεση στη Βουλή μιλάει για ευθύνες όλου του ΚΥΣΕΑ, διότι, χωρίς αυτό, ο Τσοχατζόπουλος δε μπορούσε να κάνει τίποτα όσο μεγάλο κι αν ήταν το κίνητρο. Το ΚΥΣΕΑ όμως, όπως και οι μετέπειτα υπουργοί Άμυνας μένουν απ’ έξω από την προανακριτική. Θα ασχοληθεί με αυτά η Επιτροπή Εξοπλισμών.. Δηλαδή θα γίνει μια απλή κουβέντα.. Εάν θέλουμε να είμαστε τίμιοι με τη συνείδησή μας να ψάξουμε για όλους και για όλα." δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

"Ο ΛΑ.Ο.Σ δεν θα συμπράξει σε ένα ακόμη κόλπο συγκάλυψης. Σας αφήνουμε μόνους σας στα ‘πλακάκια’ και αποχωρούμε" κατέληξε ο Γ. Καρατζαφέρης.

Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση των υποβρυχίων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού για τη σύστασή της απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., καθώς και άλλα κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί της Πέμπτης και το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ομιλία του κ. Τσοχατζόπουλου. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα για να μην υπάρξουν διαρροές, αλλά το περιεχόμενο της ομιλίας του πρώην υπουργού Άμυνας θα είναι αυτό που θα καθορίσει και τη στάση των εισηγητών του κυβερνώντος κόμματος. Η ομιλία του Άκη Τσοχατζόπουλου αναμένεται να διεξαχθεί στις 5 το απόγευμα και η ονομαστική μυστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 6 το απόγευμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:00 - 28 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.