ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» της Κομισιόν για το έργο στην Κερατέα

11:54 - 03 Μαϊ 2011 | Πολιτική
Προειδοποιήσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την ορατή προοπτική απώλειας των κονδυλίων του έργου της Κερατέας έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκαθαρίζοντας ότι τα χρήματα έχουν δοθεί μόνο για το συγκεκριμένο έργο στην περιοχή της Κερατέας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και φορείς της Κερατέας θα συναντηθούν ξανά την Τετάρτη, ώστε ο Δήμος Λαυρεωτικής να καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση, τεκμηριωμένη ως προς το κόστος και τα περιβαλλοντικά οφέλη. Σύµφωνα µε επιστολή που εστάλη στις 27 Απριλίου µε αποδέκτες τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, η Κομισιόν διατυπώνει την ανησυχία της για τις εξελίξεις και επισηµαίνει ότι «οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να επιβεβαιώσουν εάν θα αποσύρουν το συνολικό πρόγραµµα» για το έργο κατασκευής ΧΥΤΑ στην Κερατέα, κάτι το οποίο σύµφωνα µε την επιστολή «θα οδηγήσει σε οριστική απώλεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση της χρηµατοδότησης που προβλεπόταν για την περίοδο 2000-2006 από το Ταµείο Συνοχής, ή αν θα προχωρήσουν στον σχεδιασµό».
Υπενθυµίζεται ότι τα 12,6 δισ. ευρώ για την κατασκευή του έργου στην Κερατέα θα έπρεπε να είχαν απορροφηθεί έως το τέλος του 2010. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασιζόµενη – όπως επισηµαίνει και στην επιστολή – στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι έχει αρχίσει η κατασκευή του έργου, είχε εγκρίνει την παράταση της χρηµατοδότησης ώς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.
Η επιστολή της ευρωπαϊκής επιτροπής, πάντως, έχει θορυβήσει την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν αλλάζουµε οτιδήποτε ως προς το έργο, γιατί έχουµε χρήµατα από την ΕΕ που διαφορετικά θα χαθούν και εµείς δεν πρόκειται να τα αφήσουµε να χαθούν. Οτιδήποτε αφορά τη βελτίωση του σχεδιασµού το συζητάµε, αλλά στα κυρίαρχα ζητήµατα είναι σαφές ότι εµµένουµε» τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.