ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρυσοχοΐδης: "Μικρά τα περιθώρια για νέο "μαχαίρι" στις δαπάνες"

13:07 - 04 Μαϊ 2011 | Πολιτική
Ιδιαιτέρως δύσκολη είναι η περαιτέρω περιστολή δαπανών, την οποία ζητεί η τρόικα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς, όπως είπε στον Real Fm, δεν υπάρχει πλέον μεγάλο περιθώριο. Υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί βάρος στα έσοδα και στην ανάπτυξη, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2012.

Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το βίντεο που προβλήθηκε χθες από την εκπομπή "Αλ Τσαντίρι Νιους" και εμφανίζει τον Ντομινίκ Στρος-Καν να δηλώνει ότι είχε πολύμηνες υπόγειες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτίμησε πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ επιχειρεί να βγάλει το πρόβλημα της Ελλάδας από πάνω του επειδή θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας.
"Ο κ. Στρος Καν δεν είναι παρθένα, είναι έμπειρος πολιτικός" σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αναφερόμενος στην υστέρηση εσόδων, ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι αυτή οφείλεται σε δύο λόγους: Αφενός, στους μηχανισμούς του κράτους, που όπως είπε χρειάζονται ανασύνταξη και αφετέρου στην ελλιπή οργάνωση του δημοσίου σε επίπεδο ελέγχων. Τόνισε πάντως πως το υπουργείο Οικονομικών κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας αναζητήσει βοήθεια «απ΄ έξω», εκτιμώντας ότι η προσπάθεια θα αποδώσει. Ωστόσο, όπως είπε, "για να είμαστε ειλικρινείς, αν δεν μεγαλώσει η πίτα, η ανάπτυξη, τα έσοδα θα αυξηθούν οριακά".
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Παραγωγικότητας επέμεινε ότι, όπως είχε υποσχεθεί πριν από τα Χριστούγεννα, οι τιμές μειώθηκαν σε 700 προϊόντα, ενώ σε άλλα 2000 προϊόντα υπήρξε απορρόφηση του ΦΠΑ, ο οποίος δεν "πέρασε" στην κατανάλωση. Παράλληλα, σημείωσε ότι τη στιγμή που όλη η Ευρώπη έχει υψηλό πληθωρισμό στο σιτάρι, τα προϊόντα με παράγωγο το σιτάρι στην Ελλάδα, έχουν διατηρήσει παγωμένες τις τιμές. Αναφορικά με την τιμή της βενζίνης, ο κ. Χρυσοχοϊδης ξεκαθάρισε ότι το ένα και πλέον ευρώ αφορά σε φόρους.
"Ήταν αναγκαίο" τόνισε, παραδεχόμενος ότι είναι και άδικο, ενώ στάθηκε στην ανακοίνωση του πλαφόν στις τιμές 13 νομών, ώστε να μην παρουσιάζονται κρούσματα αισχροκέρδειας. Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει σιγά - σιγά τα οριζόντια μέτρα "όπου είναι άδικα για να αρχίσουμε να τα άρουμε".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.