ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα του Χώρου Σένγκεν κάνει λόγο η Κομισιόν

14:53 - 04 Μαϊ 2011 | Πολιτική
Την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα του Χώρου Σένγκεν προτείνει η Κομισιόν, σε περίπτωση που διαπιστωθεί "αδυναμία" μιας χώρας να τα ελέγξει ή δέχεται υπερβολικές πιέσεις από ρεύματα μεταναστών. Πάντως η αρμόδια επίτροπος Μαργκότ Μάλστρομ επέμεινε αυτό το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα εγκρίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Οι δύο περιπτώσεις που αναφέρονται από την Επιτροπή επισημάνθηκαν από τη Γαλλία και βασίζονται στην αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει ένα τμήμα των συνόρων της με την Τουρκία και στην απόφαση των ιταλικών αρχών να ρυθμίσουν προσωρινά το καθεστώς περίπου 25.000 Τυνήσιων μεταναστών που έφθασαν στο ιταλικό έδαφος δηλώνοντας πως προτίθενται να μεταβούν στη Γαλλία.
Οι προτάσεις της Μάλστρομ θα συζητηθούν σε έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες, πριν καταλήξουν, τον Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει 25 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων τρεις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ (τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία -σύντομα και το Λιχτενστάιν). Επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα από τη Φινλανδία ως την Ελλάδα και από την Πορτογαλία ως τα πολωνικά σύνορα, χωρίς να πρέπει να δείχνουν το διαβατήριό τους.
Η Ελλάδα βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο στο θέμα της εφαρμογής των διατάξεων της Συνθήκης Σένγκεν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.