ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προηγείται το ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση- Φουντώνουν σενάρια ανασχηματισμού

01:20 - 09 Μαϊ 2011 | Πολιτική
Διάχυτη είναι η απογοήτευση της κοινής γνώμης, όπως καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της Marc, η οποία δημοσιεύεται στο Έθνος της Κυριακής, η οποία δείχνει τον δικομματισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζει σαρωτικό ανασχηματισμό με μικρό κι ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, διατηρώντας όμως στη θέση του τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινούνται τα δύο μεγάλα κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ πάντως να προηγείται κατά 3,8%  έναντι της ΝΔ στη δημοσκόπηση της Marc. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 24% και η ΝΔ 20,2%.

Τρίτη δύναμη εξακολουθεί να είναι το ΚΚΕ με 7,8%, ενώ ο ΛΑΟΣ συνεχίζει την ανοδική του πορεία με 6,8%. Ακολουθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ με  3,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,9%, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών με 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,6%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι με 2,4%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 2,9%, οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 7,95, ενώ το άκυρο/λευκό/αποχή φθάνουν το 16,4%.

Έπειτα από αναγωγή το ΠΑΣΟΚ φτάνει 31,7%, η ΝΔ 26,7%, το ΚΚΕ 10,3%, το ΛΑΟΣ 9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,3%, η ΔΗΣΥ 3,8%, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 3,75, η ΔΗΜΑΡ 3,5%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,2%, ενώ συνολικά άλλο κόμμα λένε ότι ψηφίζουν σε ποσοστό 3,8%.

Στην έρευνα, το 68,8% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, ενώ το 50,3% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει ολόκληρη την τετραετία, σε αντίθεση με το 43,4%.

Μήνυμα για ανασχηματισμό
Η δημοσκόπηση αποτελεί μήνυμα ανασχηματισμού για την κυβέρνηση. Για τη σύνθεση της κυβέρνησης, το 77,3 % δηλώνει ότι προτιμά σχήμα με τη συμμετοχή και τεχνοκρατών, ενώ το 64,8% επιθυμεί μικρότερο κυβερνητικό σχήμα και το 17,8% να παραμείνει ίδιος ο αριθμός των υπουργών. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, σενάρια ανασχηματισμού εξετάζει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει την ενίσχυση του βασικού σχήματος της κυβέρνησης (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος) με πέντε στελέχη πρώτης γραμμής με μακρά κυβερνητική εμπειρία. Πρόκειται για τους: Ε. Βενιζέλο, Μ. Χρυσοχοΐδη, Α. Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδο και Κ. Σκανδαλίδη. Παράλληλα, στα σχέδια είναι η δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος με την συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, ενώ αμετακίνητος φέρεται να είναι στο υπουργείο
οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το 67,7% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει, το 59,7% δηλώνει υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το 63,7% ζητά να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:10 - 09 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.