ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημίτης: Προσπάθεια σπήλωσης της πρωθυπουργίας του κρύβει το πόρισμα Siemens

13:52 - 12 Μαϊ 2011 | Πολιτική
Συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστεί η περίοδος διακυβέρνησης από τον ίδιο «ως μια εποχή χωρίς σημασία για την Ελλάδα» εντοπίζει ο κ. Κώστας Σημίτης στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας στο πόρισμα της Εξεταστικής για την υπόθεση της Siemens.

Ο πρώην πρωθυπουργός, με ένα πολυσέλιδο κείμενο που απέστειλε στους βουλευτές και εν συνεχεία έδωσε στη δημοσιότητα, αντικρούει επιχειρήματα και εκτιμήσεις όπως αυτές έχουν περιληφθεί στο πόρισμα της Εξεταστικής που θα συζητήθεί την Παρασκευή στη Βουλή.
Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως η χώρα επί πρωθυπουργίας του από το 1996 έως το 2004 έκανε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της και τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών.
"Μια σύγκριση με το σήμερα είναι εύγλωττη" αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης αναφέρεται σε δύο κρίσιμες υποθέσεις που σχετίζονται με τις συμβάσεις με τη Siemens, τον ΟΤΕ και το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων.
Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και παραδέχεται ότι κατά την επιλογή κάποιων συνεργατών έγιναν λάθη, χωρίς όμως να κάνει ονομαστική αναφορά στους Αν.Μαντέλη και Θ. Τσουκάτο.

Για τον ΟΤΕ

Για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ, o κ. Σημίτης υποστηρίζει πως η προϊστορία των προγραμματικών συμφωνιών, όπως τη διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1980 έως το 1996, προσδιόρισε τα καθοριστικά δεδομένα για τις προγραμματικές συμβάσεις, ότι στην πορεία ψηφιοποίησης του ΟΤΕ αλλαγή της τεχνολογίας θα σήμαινε μια μεγάλη χρηματική και τεχνική επιβάρυνση του ΟΤΕ και νέες καθυστερήσεις. Για την τεχνολογία Siemens και Ιντρακόμ "Το πρόβλημα της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ αποτελούσε το 1996 το πιο επείγον θέμα για την ανάπτυξη της χώρας" και "είναι εξοργιστικό να παρουσιάζεται σήμερα το θέμα του επείγοντος ως κατασκευασμένο" αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι "η μεγάλη πλειοψηφία των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών έχει το πολύ δύο προμηθευτές" και ότι "σοβαρές οικονομίες κλίμακας εξασφαλίζονται με μάξιμουμ δύο προμηθευτές."

Για τη χρήση λοιπόν αυτής της τεχνολογίας, ο κ. Σημίτης δηλώνει ότι ακολούθησε τις συμβουλές που είχε δώσει τότε ένας από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους οίκους σε θέματα τηλεπικοινωνιακής στρατηγικής και τεχνολογίας.

Για τις προγραμματικές συμβάσεις

Στο ερώτημα που τέθηκε επίμονα κατά τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τους λόγους που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών αντί για τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι η ΕΕ είχε επιτρέψει την ανάθεση της ψηφιακοποίησης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στις βιομηχανίες κάθε χώρας με προγραμματικές συμβάσεις ώστε να μην διενεργούνται διεθνείς διαγωνισμοί.
 Στόχος ήταν να ενισχυθούν οι εγχώριες βιομηχανίες, να βελτιωθεί η τεχνολογία, να αυξηθεί η απασχόληση και να δοθεί δουλειά σε πολλές μικρές επιχειρήσεις με βοηθητικό ρόλο. Για αυτό και όπως τονίζει «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε με την κατάρτιση των προγραμματικών συμβάσεων να πετύχει αυτό που κατάφεραν οι άλλες χώρες της Ένωσης, την ενίσχυση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων της οικονομίας τους».
 Άλλωστε όπως σπεύδει να επισημάνει τα κόμματα δεν πρόβαλαν αντιρρήσεις και ΣΕΒ χαιρέτισε την εξέλιξη.

Για την παραίτηση Καστανίδη

Αναφερόμενος στο ιστορικό της παραίτησης του Χάρη Καστανίδη, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης αναφέρει ότι η πρόταση Καστανίδη για την ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής με την ονομασία "Συμβούλιο ελέγχου προμηθειών και έργων" προέβλεπε ρητά την εξαίρεση των προγραμματικών συμφωνιών από τον έλεγχο της. Δηλαδή, και αν ακόμη γινόταν δεκτή η πρόταση του, αναφέρει ο κ. Σημίτης, για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ θα εφαρμοζόταν η ίδια διαδικασία που είχε εφαρμοστεί από την τότε κυβέρνηση.

Για το C4I

Για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθυμίζει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το χτύπημα των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, με την ασφάλεια να έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα και τις ΗΠΑ να ζητούν αναβαθμισμένο σύστημα ασφάλειας στο πρότυπο του C4I από την Αθήνα.
«Η Ελλάδα ως οργανώτρια χώρα βρέθηκε μπροστά σε μια τελείως νέα κατάσταση» αναφέρει ο κ. Σημίτης καθώς «το ΤΕΤRA δεν επαρκούσε πλέον» και «αν η Ελλάδα δεν έκανε αυτή την προσπάθεια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν θα συμφωνούσαν στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα». Έτσι η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού της Ολυμπιακής Προετοιμασίας αποφάσισε να ενοποιηθούν τα συστήματα TETRA και C4I και να διασφαλιστεί η έγκαιρη κατασκευή και διαλειτουργικότητα τους.

"Δεν γνώριζα το Χριστοφοράκο"

Ο κ. Σημίτης διαψεύσει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για συναντήσεις με Χριστοφοράκο, καθώς αρνείται ότι τον γνώριζε. Κατηγορεί την εξεταστική ότι «η χωρίς έλεγχο αναδημοσίευση στο πόρισμα της, των αναφερόμενων στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, συναντήσεων, έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ανύπαρκτες συναντήσεις ως πραγματικά γεγονότα" υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Σημίτης θέτει επίσης θέμα αξιοπιστίας καταθέσεων προσώπων που προσήλθαν ως μάρτυρες στην εξεταστική καθώς με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Για τους συνεργάτες

Χωρίς να γίνεται αναφορά ονομαστική στους κυρίους Τσουκάτο και Μαντέλη ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι δεν ήταν όλες οι επιλογές συνεργατών επιτυχημένες. Γι' αυτό "απομακρύνθηκαν υπουργοί και συνεργάτες από θέσεις που κατείχαν, όταν επικρατούσε η εντύπωση μιας συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με κανόνες πολιτικής δεοντολογίας."

Τελευταία τροποποίηση στις 13:58 - 12 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.