ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κι όμως συναίνεση...

11:24 - 13 Μαϊ 2011 | Πολιτική
"Ανοιχτό" σε κάποια επιµέρους σηµεία συναίνεσης είναι το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης στο οικονοµικό πρόγραµµα της Νέας Δηµοκρατίας και θα τα αναδείξει τις επόµενες ηµέρες, κάνοντας µια πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση που επιθυµεί η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το υπουργείου Οικονοµικών εντοπίζει συνολικά στο οικονομικό πρόγραμμα του κ. Σαμαρά δυσβάσταχτο κόστος για τον προϋπολογισµό - περίπου 12 δισ. ευρώ- υπάρχουν σε αυτό επιμέρους προτάσεις µε τις οποίες η κυβέρνηση δεν διαφωνεί. Ειδικότερα, οι τέσσερις προτάσεις που φαίνεται ότι εξετάζονται από την κυβέρνηση είναι οι εξής:

1) Οι αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες η ΝΔ µιλά µεταξύ των άλλων π.χ. για στρατηγικούς επενδυτές σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.α.

2) Τα αυθαίρετα, των οποίων προτείνεται η νοµιµοποίηση, εκτός όσων βρίσκονται στον αιγιαλό και σε δασικές εκτάσεις.

3) Η κατάργηση του πόθεν έσχες κατοικίας για τρία χρόνια.

4) Η κατάργηση του πόθεν έσχες για την επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό, µε κατάργηση κάθε φορολογικής ποινής.


Ωστόσο, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται το σύνολο του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο οικονομικών εκτιμούν ότι αν εφαρµοζόταν στο σύνολό του το πρόγραµµα της Νέας Δηµοκρατίας το έλλειµµα του προϋπολογισµού θα επέστρεφε στα 36 δισ. ευρώ, δηλαδή στο ύψος που το άφησε ο Κώστας Καραµανλής.

Παράλληλα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η πίεση που ασκείται στη Νέα Δηµοκρατία είναι µεγάλη προκειµένου να εκδηλώσει τη συναίνεσή της στο Μνηµόνιο και να ενισχυθούν έτσι οι πιθανότητες να εφαρµοστεί αυτό µε επιτυχία και καλά αποτελέσµατα. Ουσιαστικά η συναίνεση, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν, τίθεται σχεδόν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηµατοδότησης της χώρας από την τρόικα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:07 - 13 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.